loader image

Ruhsatsız Silah Bulundurma Satın Alma veya Taşıma Suçu ve Cezası Nedir?

Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13)

Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ancak silah ve mermilerinin ihtiyaç için değil ticari amaç için kullanılması halinde ayrı bir suç olan silah ticareti veya kaçakçılığı suçu oluşur. Silahın niteliği kuru sıkı olan, ses veya gaz fişeği ya da benzer bir tabancanın üzerinde teknik değişiklikler yaparak öldürmeye elverişli hale getirirse ruhsatsız silah satın alma, bulundurma, taşıma suçu oluşur.

Suç Konusu Olan Ruhsatsız Silahlar:

● Ateşli silahlar

● Tabanca ( tam otamatik olmaması gerekir.)

● Tam otomatik Silah (sürekli atış yapılabilen yivli silahlar)

● Yivli Av Tüfeği

Ruhsatsız Silah Satın Alma Suçu (Md. 13)

Bir kişinin ticari amaçla değil, bireysel ihtiyacı için taşıma veya bulundurma ruhsatı olmayan bir silahı satın almasıdır. Alınan silahın taşıma veya bulundurma ruhsatının süresi, 5 yıldır. Ruhsat süresinin bitmesine 1 ay kala idare, “ruhsatın yenilenmesini bildirmek” için tebligat çıkartır. Tebligat tarihi itibarıyla ruhsat yenileme süresi 6 aydır ve 6 aylık süre içerisinde taşıma ruhsatı, silah bulundurma ruhsatı yerine geçer. O halde de ruhsat yenilenene kadar eğer silah taşınırsa, ruhsatsız silah taşıma suçu oluşur.

Özel bir yasa olan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanununda yer almaktadır. Ruhsatsız silah taşımaya 6136 sayılı kanuna Muhalefet Suçu da denilmektedir. Silah, bıçak, mermi ve benzeri sadece kullanılması suç teşkil etmez, üzerinde, konutta ve ya iş yerinde bulundurma, satın alma faaliyeti ve ya taşıma hareketleri de suç için yeterlidir.

6136 sayılı kanunda suç teşkil eden haller şu şekildedir:

  • Ruhsatsız silah ve ya mermi bulundurma
  • Bıçak ve ya başka kesici, delici aletleri satma, aracılık etme, satın alma, taşıma
  • Ruhsatsız silah ve ya mermi taşıma
  • Ruhsatsız silah ve ya mermi satın alma
  • Ruhsatsız Silah Bulundurma Cezası
  • 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda silah bulundurmanın cezası iki farklı türdedir. Bu türler silah sayılarına göre belirlenmektedir.
  • Yalnız bir adet silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve ya 25 günden 100 güne varan adli para cezası olarak belirlenmiştir. Ruhsatsız silahın ev ya iş yerinde bulundurulması fark etmeksizin bu cezalar verilmektedir.
  • Tek bir silah bulunması halinde silah seri ateş eden tüfek ve benzeri ateşli olması ve ya bulunan silah nitelik bakımından vehamet arz etmesi durumunda verilecek olan ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis, 500 günden 5000 güne idari para cezası uygulanmaktadır.
  • Birden fazla silah bulundurulması, taşınması ve ya satın almanın cezası 6136 sayılı kanunda bir silah bulundurma ile aynı fıkra üzerinde düzenlenmiştir. Ancak tek bir silah bulundurma ve birden fazla silah bulundurmanın cezası aynı değildir. Birden fazla silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 30 günden 100 güne kadar adli para cezası uygulanmaktadır.
  • Silahların sayısı ve niteliğine göre bu ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ve ya 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır. Silahın tüfek ve ya seri ateşli olması durumda yine 5 yıldan 8 yıla kadar hapis, 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanır.

Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak

Evde ruhsatsız silah bulundurmak 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunda açıklanmaktadır. Özel bir kanun olan 6136 sayılı kanuna Muhalefet Suçu da denilmektedir.

Evde silah bulundurmanın suçu ilgili kanun maddelerinde açıklanmaktadır. Evde ve ya iş yerinde fark etmeksizin bir silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra evde tek silah bulundurma için 25 günden 100 güne varan idari para cezası uygulanmaktadır.

Evde birden fazla silah bulundurmanın cezası bir silah bulundurma cezası ile aynı madde üzerinde düzenlenmiştir. Ancak cezai yaptırımları farklıdır. Evde ve ya iş yerinde birden fazla silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve ya 30 günden 100 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır.

Evde bir ya da birden fazla silah bulunması durumunda silah çeşidinin seri ateş açan ve ya tüfek gibi çeşitlerde olması durumunda ceza oranları artmaktadır. Silah sayısı ve çeşitlerine göre cezai yaptırımlar 5 yıldan 8 yıla, idari para cezaları ise 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası verilmektedir.

Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası

Ruhsatı bulunmayan silahın kanunlarca taşınması yasaklanmıştır. Ruhsatsız silah taşımanın cezası ise 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda yer almaktadır. Ruhsatı bulunmayan silahın taşınması için verilen cezalar silah sayısına, çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.

Tek bir ruhsatsız silah suçu, taşıyan kanun gereği alacağı ceza 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve 25 günden 100 güne oranla idari para cezasıdır. Silah sayısının biri geçmesi durumunda ceza oranında yükselme görülmektedir. Birden fazla ruhsatsız silah suçu, taşıyan kişinin 30 günden 100 güne kadar idari para cezası görülmektedir. Ruhsatsız olan silahın çeşidi ve sayısına oran ile bu ceza da artmaktadır. Ruhsatsız olan silah tüfek ve ya seri ateş edebilen silah türü olması durumunda 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır.

6136 sayılı kanunda taşınması suç olan silahlar şunlardır:

  • Yivli av tüfeği
  • Tam otomatik silah
  • Tabanca
  • Ateşli silah

Kuru Sıkı, Ses veya Gaz Fişeğini Silaha Çevirmek

Kuru sıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştüren kişi, bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre cezalandırılır.

Ruhsatsız Silah Davası Görevli Mahkeme

Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Bu suç hakkında yürütülecek kovuşturma asliye ceza mahkemesinde yürütülür.

Ruhsatsız Silah Cezası Uzlaşma

Ruhsatsız silah cezası uzlaşma kurumunun uygulanabileceği suç türlerinden değildir.

Ruhsatsız Silah Alabilir Miyim ?

Ruhsatsız silah bulundurmak, satmak ve satın almak kanunen yasaktır. Ruhsatsız tabanca ele geçirilmesi halinde emniyet müdürlüğü tarafınca silaha el koyularak kişi hakkında soruşturma başlatılır. Silaha el koyulması için herhangi bir suça karışmış olmasına gerek yoktur.

Yargıtay Kararları

Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 02/12/2015 tarih ve 2015/1472 E. 2015/5903 K. Sayılı Kararı ”
Sanık K. C. 21.08.2012 tarihinde kasten öldürme suçunda kullandığı A1081775 seri numaralı tabancayı aracının içerisinde bırakarak kaçtığı, araçta yapılan aramada bu tabanca ile 34 adet merminin ele geçirildiği, 13.10 2012 günü yakalandığı evde yapılan aramada ise T335873 seri numaralı tabanca ile 64 adet mermi bulunduğu, sanık hakkında ruhsatsız tabanca taşımak ve ruhsatsız tabanca bulundurmak suçlarından kamu davası açıldığı anlaşılmakla, 6136 sayılı Yasaya aykırılık suçunun kesintisiz suçlardan olduğu ve hukuki kesintiyi oluşturan iddianamenin düzenlendiği tarihe kadar gerçekleştirilen eylemlerin tek suç oluşturacağı dikkate alınarak, sanık hakkında TCKnın 3 ve 61. maddesi gözetilmek suretiyle 6136 sayılı Yasaya aykırılık suçundan 13/1 maddesi uyarınca alt sınırdan uzaklaşılarak bir ceza tayin edilmesi yerine yazılı şekilde iki ayrı mahkumiyet hükmü kurulması,”

Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 16.06.2014 tarih ve 2014/10604 E. , 2014/14788 K. Sayılı kararı “Sanığın silahının bulundurma ruhsatına bağlı olup, ruhsat süresinin bitiminde kendisine gerekli tebligat yapılmasına karşın altı aylık süre içinde ruhsatını yeniletmediği anlaşılmakla; 29.12.1999 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3. ve 17. maddelerinde öngörülen yeniletilmeyen ruhsatın iptali ile silaha el konulup başkasına devrinin sağlanacağı hükmü karşısında, sanığın 21.10.2011 tarihinde bulundurma ruhsatının iptaline karar verilerek 04.11.2011 tarihinde silaha el konulup altı ay içinde başkasına devrinin sağlanması için kendisine tebligat yapılmasına karşın devrinin de sağlanmadığının anlaşılmasına göre, sanığın dava konusu silahı taşıdığına ilişkin kanıt bulunmadığı gözetilerek, silahın zoralımı ile sanığın beraatine karar verilmesi gerektiği gözetilerek itirazın kabulü yerine, yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi,

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required