loader image

EHLİYETİN ALKOL NEDENİYLE ALINMASINA İTİRAZ

Ehliyete (Sürücü Belgesine) El Koyma Nedenleri

Ehliyete geçici ve uzun süreli olarak el konulmasına yönelik hükümler, özellikle 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bunun dışında çeşitli yasal düzenlemelerde de ehliyete el konulması kimi zaman yaptırım olarak, kimi zaman ise tedbir olarak uygulanmaktadır. Ehliyete el koyma nedenleri şunlardır:

 Trafik ve işaret kurallarına uyulmaması

 Kanuni seviyenin üzerinde alkollü veya uyuşturucu uyarıcı maddenin etkisi altında araç kullanılması

 Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasının kabul edilmemesi

 Hız kurallarına uyulmayarak kanuni hız sınırlarının aşılması

 Ceza puanı uygulaması doğrultusunda kanunda belirtilen ceza puanı sınırına ulaşılması

 Adli soruşturma veya kovuşturma esnasında CMK uyarınca koruma tedbiri olarak ehliyete el konulması

 Belirli haklardan yoksun bırakılma hükümleri kapsamında ehliyete el konulması

Trafik Cezasına itiraz Nasıl Edilir

Trafik kuralları bizlerin iyiliği ve yeniden kamu düzeninin sağlanması için tek gereklilik olmakla birlikte; trafik kurallarına uymadığımız alakalı görevliler doğrulusunda cezai prosedür yapılmaktadır ve uygulanan bu prosedür sonrası verilen cezaya İdari Trafik Para cezası denmektedir. Trafik cezalarını uygulayan şahıslar de yeri geldiği zaman hatalar yapılabilir. Bu tür hallerde ise trafik cezasına itiraz yolu hakkı doğar. Trafik cezasına itiraz etmenin belirlenmiş biri usulü olmakla birlikte;  bu prosedür için de trafik cezasına itiraz dilekçesi hazırlayıp alakalı birime başvurmamız gerekmektedir.

Her türlü itiraz durumunda öncelikle trafik cezasının ödenmesi gerekir Cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde cezanın yazıldığı ilçe ya da ildeki sulh ceza hakimliğine başvuru yapılarak trafik cezasına itiraz edilebiliyor.

Hakkında Alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.

Alkollü araç kullanmanın cezası

Hususi araçlar için 0.50 ticari araçlar için ise 0.21 promilin üstünde alkollü çıkılması durumunda, sürücüye idari para cezası kesilir. Bunun yanında, sürücünün ilk sefer bu şekilde tespit edilişi ise 6 ay, ilkinden itibaren 5 yıl içinde ikinci sefer tespit edilişi ise 2 yıl, üç ve daha fazla sefer tespit edilişi ise 5 yıl sürelerle ehliyeti geri alınır.

Ceza hukuku anlamında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma” suçunun oluşması için ise promilin 1.00″ın üsünde olması gerekir. Bu suçun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olup, şartları varsa para cezasına çevrilebilir ya da ertelenebilir.

TABLO 4: Ehliyete El Koyma Süreleri

 Ehliyete El Koyma Süresi
Alkollü Araç Kullanmaİlk seferde 6 ay İkinci seferde 2 yılÜçüncü seferde 5 yıl
Uyuşturucu Etkisi Altında Araç Kullanma5 yıl
Akolmetreye Üflememe2 yıl
Ceza Puanını Doldurmaİlk seferde 2 ay İkinci seferde 4 ayÜçüncü seferde belge iptali
Ceza Soruşturması ve Kovuşturması KapsamındaAzami süresi yoktur. Soruşturma ve kovuşturma süresince uygulanabilir.
Belirli Hakları Kullanmaktan Yoksun BırakılmaEn az 3 ay En fazla 3 yıl

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required