Miras Kalan Taşınmazlarda Tapu İntikal İşlemleri
Miras İntikali Nasıl Yapılır?
Miras intikali külli intikale dayalıdır. Mirasçılar külli haleftirler. Buna göre, bir kişinin malvarlığı, ölümün gerçekleşmesi üzerine, kısmen veya tamamen bir başka kişiye geçer. Tapu ve bankadaki paraların alınması gibi devirler için ise gerekli bazı işlemler olur.
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir.
Miras intikali; tapu sicilinde kayıtlı olan malikin ölümü halinde miras hakkı mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesi ile belirtilen mirasçılar adına tescil edilmesi işlemidir. Bu tescil sayesinde tapuda doğrudan mirasçılara intikal işlemi yapılır. Veraset belgesini mirasçılardan her biri bağımsız olarak notere kimlik belgeleriyle başvurup temin edebilirler. Notere ölüm belgesi vs. gibi bir belge sunmanıza gerek yoktur.
Miras intikali için mirasçılardan biri ya da tümünün ilgili Tapu müdürlüğüne gerekli belgeler ile başvuru yapması gerekir. Bu başvuru üzerine Tapu Müdürlüğü’nce intikal işlemleri gerçekleştirilir ve miras intikali yapılır. Günümüzde internet üzerinden e-devlet aracılığı ile de başvuru yapılabiliyor.
Tapuda Miras İntikali
Mirasın veraset ilamında belirtilen mirasçılara intikal işlemine miras intikali denir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şekli olup, mirasçılardan birinin ilgili Tapu Müdürlüğüne başvurusu ile başlar. Bir mirasçının başvuru yapması ile birlikte miras, tüm mirasçılara intikal eder.
Veraset ilamının alınmasından sonra tapu işlemleri için taşınmazın bulunduğu il ya da ilçede ilgili belediyeye gidilmesi gerekir. Taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığı ve rayiç bedelini gösteren belge alınmalıdır. Emlak vergi borcu bulunan taşınmazın vergi borcunun ödenmesi gerekir.
Bir sonraki adımda veraset ve intikal vergi dairesine gidilmesi gerekir. Veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra ilişiğinin kesildiğine dair belge alınmalıdır. Her istenen eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Böylece kendi adlarına taşınmazın tescilini isteyebilirler.
Başvurunun tamamlanması ile birlikte tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri gerçekleştirilir. Mirasçılar yani yeni malikler adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmazın tapu harcı bulunmaz. Tapu Müdürlüğü tarafından yalnız 2024 yılı için belirlenmiş olan 1.609,552 TL döner sermeye ücreti talep edilir.
Miras İntikali İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
- Sulh hukuk mahkemelerinden veya noterden alınmış mirasçılık/ veraset belgesi,
- Kimlik veya kimlik yerine geçen belge
- İşlemi temsil ile yapacak bir kişi var ise o kişinin temsil belgesi (vasilik/ vekaletname),
- DASK,
- Fotoğraf,
- Veraset ve İntikal Vergisinin ödendiğine dair makbuz.
Veraset İntikali Nasıl Yapılır?
Tapuda miras intikali için;
- Öncelikle mirasçıların söz konusu taşınmaz üzerinde pay sahibi olduğunu gösteren mirasçılık belgesini alınması gerekmektedir.
- Mirasçılık belgesi alındıktan sonra taşınmazın bulunduğu belediyeye müracaat edilir. Belediyeden taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığını gösteren belge talep edilir. Zira, emlak vergi borcu bulunması halinde borcun ödenmesi gerekmektedir. Emlak vergileri Belediyenin hesabına havale yoluyla ödenebilmektedir.
- Ardından veraset ve intikal vergi dairesine müracaat edilir. Veraset ve intikal vergisi ödenir ve ilişiğinin kesildiğine dair vergi dairesinden belge talep edilir.
- Bunlar yerine getirildikten sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvurup taşınmazın kendi adlarına tescilini talep edebilirler. Her bir mirasçı intikal için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurabilir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılardan tarafından yapılması gerekmez, herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir. Bu başvuru artık internet üzerinden Wep tapudan randevu alarak gerekli belgelerin yüklenmesi ile gerçekleştirilmektedir.
- Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. Tapu müdürlüğünce sadece 2024 yılı için belirlenen 1.609,552 TL döner sermeye ücreti alınır.

Miras İntikali İçin Neler Gerekli?
Miras intikal işlemleri için gerekli belgeler:
- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz mallarına da ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı
- Kimlik belgesi
- Temsilci aracılığıyla yapılıyorsa temsile ilişkin belge ( Avukatla yapılan işlemlerde vekaletnamede özel yetki gerekir)
- Fotoğraf
- Taşınmazın niteliği bina ise zorunlu deprem sigortası
- Mirasçılık belgesi (veraset ilamı)
- Veraset ve intikal vergi ilişiği belgesi
Varsa emlak vergisi borcu, veraset ve intikal vergisi ve döner sermeye ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Tapu İntikali İçin Neler Gerekli?
Tapu intikali gerekli olan şeyler;
- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz mallarına da ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı
- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu
- Mahkeme veya noterce verilmiş mirasçılık belgesinin (veraset ilamının) aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği
- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge
- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı
- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası
- Veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınan belge
- Emlak vergisi borcunun bulunması halin borcun ödenmesi
- Döner sermaye ücretinin ödenmesi
Tapu intikal işlemleri için ücret ödenmesi gerekli değildir. Ancak veraset ve intikal vergisi ve döner sermeye ücreti ödenmesi gerekir. Ayrıca, varsa taşınmaza ait emlak vergisi borcu ödenir.
Miras Kalan Tapuyu Üzerine Alma Nasıl Yapılır?
Mirasın veraset ilamında yer alan mirasçılara intikal etmesine “miras intikali” adı verilir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şekli olup mirasçılardan herhangi birisinin ilgili Tapu Müdürlüğüne bu yönde müracaat etmesi yeterlidir. Mirasçılardan herhangi birisinin müracaatı üzerine miras, mirasçıların tamamına intikal eder. Bu işlemin yapılabilmesi için mirasçılık belgesi yani veraset ilamına gerek duyulur.
Veraset ilamının ardından taşınmazın bulunduğu il veya ilçedeki belediyeye müracaat etmek icap eder. Taşınmaza ait emlak vergisi borcu olup olmadığı ve rayiç bedeli gösterir belge istenir. Şayet emlak vergi borcu varsa öncelikle borç ifa edilmelidir. Sonrasında veraset ve intikal vergi dairesine başvurmak gerekir. Veraset ve intikal vergisi ödenmek suretiyle ilişiğin kesildiğine ilişkin belge istenmelidir.
İfade edilen iş ve işlemlerin tamamı eksiksiz bir şekilde yerine getirildikten sonra Tapu Müdürlüğüne başvurmak gerekir. Mirasçılar gerekli belgelerin tamamıyla Tapu Müdürlüğüne müracaat etmek suretiyle taşınmazın kendi adları namına tescil edilmesini istemelidir. Mirasçılardan yalnızca bir tanesinin Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurması kafidir.
Tapu intikali ve satışı aynı anda yapılabilir mi?
Evet bu işlem gerçekleşebilir Şöyle ki ; Mirasçılar oybirliğine vardığında satış işlemi gerçekleştirilebilir. Tapu intikal ve satış işlemleri aynı anda yapılamasa da aynı gün içerisinde yapılabilir. İlk olarak intikal işlemi ardından satış işlemi yapılır. Yani intikal yapılmadan satış işlemi yapılamaz.
e – Devlet Üzerinden Tapu İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır?
e – Devlet kapısı üzerinden tapu intikali işlemleri için webtapu.tkgm.gov.tr adresine erişim sağlanmalı ve tapu intikali için öngörülen talimatlar yerine getirilmelidir.
weptapu üzerinden online yapılan başvuruda sistem sizden şu belegeleri isteyecektir ; 1- Veraset ilamı , 2- Veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösteren belgenin fotoğrafı , 3- Taşınmaz için güncel DASK poliçesi

Miras bırakanın banka hesaplarındaki paranın intikali nasıl yapılır?
Miras bırakanın banka hesaplarındaki paraların intikali, yasal varislerin belirlenmesi ve mirasın paylaşımı sürecinde yapılır. Bu süreçte, öncelikle veraset ilamı alınması gereklidir. Daha sonra, banka hesaplarındaki paraların intikali için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
- Banka Hesaplarının Tespiti: Miras bırakanın banka hesaplarında bulunan nakit ya da sermaye türevi varlıklarının mirasçılarına intikalinin yapılabilmesi için ilk aşama ilgili bankalardan vergi dairesine hitaben yazılan banka hesap dökümlerinin temin edilmesidir. Miras bırakanın banka hesaplarının tespiti için, ölen kişinin ölüm tarihinden sonra açılmış olan tüm banka hesaplarına ilişkin banka dekontları, hesap hareketleri ve hesap bilgileri toplanmalıdır. Banka; bu yazı içeriğinde vergiye tabi tutulacak murisin o bankadaki tüm malvarlığını ayrıntısıyla birlikte bildirir. Eğer mirasçılar; miras bırakanın hangi bankada malvarlığı olduğunu bilmiyorsa ya da emin değillerse; e-devlet sistemine giriş yaparak mirasçılık belgesinin sisteme yüklemek suretiyle Türkiye hudutları dahilinde bulunan bankalarda miras bırakana ait hesapları sorgulayabilirler.
- Mirasın Paylaşımı: Miras bırakanın banka hesaplarındaki paralar, mirasın paylaşımına göre yasal varisler arasında paylaştırılır. Yasal varisler arasındaki paylaşım oranlarına göre, banka hesaplarındaki paraların hangi yasal varise ait olduğu belirlenir.
- Banka Hesaplarının Kapatılması: Yasal varislerin belirlenmesi ve paylaşımın yapılmasının ardından, banka hesapları kapatılmalıdır. Banka hesaplarının kapatılması işlemi, banka hesabının bulunduğu banka şubesinde gerçekleştirilir.
- Vergi Ödemeleri: Miras bırakanın banka hesaplarındaki paraların intikali işlemi sırasında, vergi ödemeleri de yapılması gerekir. Bu vergi ödemeleri, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.
Miras bırakanın banka hesaplarındaki paraların intikali işlemleri ülkeye göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, miras bırakanın banka hesaplarındaki paraların intikal işlemlerinin tam olarak nasıl yapılacağı konusunda miras avukatından yardım almak önemlidir.
- Miras bırakana ait bankada bulunan kiralık kasanın açılması
Miras bırakanın bankada bulunan kiralık kasasının açılması, mirasın paylaşımı sırasında yapılır. Kiralık kasada bulunan eşyalar, miras bırakanın vasiyeti yoksa, yasal varisler arasında paylaştırılır. Kiralık kasanın açılması için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
- Veraset İlamının Alınması: Miras bırakanın bankada bulunan kiralık kasasının açılması işlemi için öncelikle veraset ilamının alınması gereklidir. Mirasçılık belgesi, yasal varislerin belirlenmesi ve mirasın paylaşımı sürecinde gereklidir.
- Bankayla İletişime Geçilmesi: Kiralık kasanın açılması için, miras bırakanın hesabının bulunduğu bankayla iletişime geçilmelidir. Banka, açılacak kasaya ilişkin güvenlik önlemleri alır ve kasayı açmak için gerekli işlemleri yapar. Miras bırakana ait bankada bulunan kiralık kasa veya kiralık kasalar ancak vergi memuru nezdinde açılabilir. Mirasçılar; kiralık kasanın mevcudiyetine dair bankadan alacakları yazıyı vergi dairesine götürerek kiralık kasanın açılması için vergi dairesinden memur görevlendirilmesini talep ederler. Vergi dairesi mirasçılara kasanın açılması için bir randevu tarihi verir ve o tarihte vergi memuru nezdinde miras bırakana ait kasa açılır
- Mirasın Paylaşımı: Kasanın içindeki eşyalar, mirasın paylaşımına göre yasal varisler arasında paylaştırılır. Kasanın içinden çıkan tüm mallar tutanak altına alınır ve vergi memuru tarafından rayiç değerleri belirtilir. Eğer rayiç değeri belirlemek teknik olarak o an mümkün değilse vergi memuru bilirkişi görevlendirilmesine karar verir ve kasanın içinde bulunan mallar bilirkişilerce değerlendirilir , vergi dairesinin ilgili komisyonu tarafından onaylanır. Tutanak tutulduktan sonra kasa kapatılır ve mühürlenir
- Vergi Ödemeleri: Kiralık kasanın açılması işlemi sırasında, vergi ödemeleri de yapılması gerekir. Vergi ödemeleri, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.
Miras bırakana ait aracın intikali nasıl yapılır?
Miras bırakanın aracının intikali, mirasın paylaşımı sırasında yapılır. Aracın intikali için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
- Veraset İlamının Alınması: Miras bırakanın aracının intikali işlemi için öncelikle veraset ilamının alınması gereklidir. Veraset ilamı, yasal varislerin belirlenmesi ve mirasın paylaşımı sürecinde gereklidir.
- Araç Değerinin Belirlenmesi: Aracın intikal işlemi için öncelikle aracın değerinin belirlenmesi gereklidir. Miras bırakana ait aracın mirasçılara intikalini gerçekleştirmek için öncelikle sigorta şirketinden aracın değerine ilişkin yazı alınması gerekir. Eğer araç 2004 modelden daha eski ise rayiç bedele ilişkin yazı Sigortalar Birliği’nden alınır. Araca ait rayiç bedel yazısı araç ruhsatıyla birlikte vergi dairesine verilecek beyannameye eklenir.
- Araç intikalinin yapılması: Miras bırakana ait aracın intikali için ilişik kesme yazısıyla birlikte aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuru yapılır. Gerekli inceleme vergi dairesi tarafından yapıldıktan sonra şartlar sağlanıyorsa aracın ÖTV ödenmeksizin devrinin yapılabileceğine ve mirasçıların mirası üstüne almak için gerekli bir yazı düzenlenir. Tüm bu belgelerle birlikte emniyet trafik tescil müdürlüğünde ÖTV istisnasını işlettikten sonra notere başvuru yapılır ve aracın intikali gerçekleştirilir. Tüm intikal işlemleri böylece tamamlanmış olur.
- Aracın Kaydının Değiştirilmesi: Aracın intikal işlemi tamamlandıktan sonra, aracın kaydının değiştirilmesi gereklidir. Aracın yeni sahibi, aracın kaydını üzerine alır ve aracın yeni sahibi olarak tescil edilir. Eğer araç tek bir mirasçının adına kayıt edilecekse diğer mirasçılardan noterde düzenlenmiş bir feragatname alınması gerekir.
- Vergi Dairesine Veraset ve İntikal Beyannamesinin verilmesi ve intikalin Tamamlanması: Miras bırakanın mal varlığı üzerindeki hakların mirasçılara intikal etmesi için, veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekmektedir. Veraset ve intikal vergisi, miras bırakanın mal varlığı üzerindeki hakların mirasçılara intikali sırasında ödenir ve ülkelere göre değişiklik göstermektedir.
Miras bırakanın malvarlığına dair yukarıda belirtilen işlemler tamamlandıktan sonra mirasçılar miras bırakanın son ikametgah adresindeki Veraset ve Harçlar vergi Dairesi’ne başvuru yaparak veraset ilamları, tapu örnekleri, rayiç bedel belgesi, bankadan alınan hesap dökümü ve kiralık kasa tutanağı ile birlikte Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekir.
Beyanname, miras bırakanın mal varlığına, mirasçıların kimlik bilgilerine ve mirasın paylaşımına ilişkin bilgileri içermektedir. Veraset ve intikal beyannamesi, özel bir formatta hazırlanır. Ve belirli bir süre içinde vergi dairesine teslim edilir.
Beyannamenin teslim edilmesinin ardından, vergi dairesi beyannamedeki bilgileri değerlendirmektedir. Ardından vergi hesaplaması yapar. Veraset ve intikal tarifesine göre yüzdelik hesaplamayla Vergi Dairesi tarafından intikal harcı hesaplanır. Sonrasında mirasçılara yüklenir.
Mirasçılar vergi borçlarını ödedikten sonra vergi dairesi tarafından tapuya ve bankaya hitaben vergi ilişiğinin kesildiğine ve intikal işlemlerinin yapılmasına bir engel kalmadığına dair yazı hazırlar… Bu belge, miras bırakanın mal varlığı üzerindeki hakların mirasçılara intikalinin tamamlandığını göstermektedir. Bu belge, miras bırakanın banka hesapları, araçları ve taşınmazları gibi tüm varlıkları üzerinde hak sahipliği belgesi olarak kullanılabilir.
Mirasçılar vergi ilişiği kesilmiştir yazısı ile tapuya başvuru yapıp miras bırakana ait taşınmazların intikal yoluyla kendi adlarına tescil edilmesini talep etmektedir. Ve miras kalan tapuyu üzerine alma için talepte bulunurlar. Ayrıca bankaya da bu yazıyla başvurarak miras bırakana ait malvarlığının kendilerine ödenmesini ve eğer kiralık kasa varsa kasa içerisindeki malların kendilerine teslim edilmesini talep ederler.
Miras İntikal Vergisi 2024
2024 Miras vergisi aşağıdaki şekildedir:
MİRAS İNTİKAL VERGİ ORANI
MATRAH Veraset Yoluyla İntikallerde İvazsız İntikallerde
İlk 1.700.000 TL için % 1 %10
Sonra gelen 4.000.000 TL için % 3 %15
Sonra gelen 8.700.000 TL için % 5 % 20
Sonra gelen 17.000.000 TL için % 7 % 25
Matrahın 31.400.000 TL’yi aşan bölümü için %10 % 30
İstisna Tutarı: Evlatlıklar dahil, altsoy ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.609.552 TL (altsoy bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 3.221.082 TL)
Tapuda Miras İntikalini 4 Adımda Özetleyecek Olursak ;
1- Veraset ilamının temin edilmesi .
2- Veraset ilamının alınmasından sonra tapu işlemleri için taşınmazın bağlı bulunduğu il ya da ilçede ilgili belediyeden taşınmazın ‘’emlak vergisi borcu’’ olmadığı ve rayiç bedelini gösteren belge (genelde ‘’emlak vergisi bildirimi’’ başlıklı olur bu yazı) alınmalıdır.
3- veraset ve intikal vergi dairesine gidilmelidir. Veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra ‘’ilişiğin kesildiğine dair belge’’ alınmalıdır. Kanunen intikal için ilişik kesme zorunlu değildir. İntikal yapılmalı ve beyanlar hanesine vergi ilişiğinin kesilmediği yazılmalıdır daha sonra satış olacağı vakit ilişik kesme belgesi alınabilir. Ancak uygulamada tapu müdürlükleri bu belgeyi istemektedir.
4- Bu işlemler tamamlandıktan sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Böylece kendi adlarına taşınmazın tescilini isteyebilirler.
Başvurunun tamamlanması ile birlikte tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri gerçekleştirilir. Mirasçılar yani yeni malikler adına bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmazın tapu harcı bulunmaz. Tapu müdürlüğü tarafından yalnızca döner sermaye ücreti istenir.
Miras İntikali İçin Avukat Desteği
Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş olan miras hukuku, kişinin ölümüyle birlikte geride bıraktığı terekesinin mirasçılara intikalini ve mirasçılar arasında paylaşılmasını içerir. Bu hususlarda meydana gelen uyuşmazlıklara miras davası denilir. Miras hukuku avukatı, miras hukuku içerisinde yer alan miras davalarını ayrıca miras hukuku ile ilgili iş ve işlemleri yürüten avukata verilen addır.
Mirasın intikali ve mirasın paylaşılması oldukça önemli hususlardır. Zira bu hususlarda yanlış ve eksik bir işlem yapılması halinde hak kayıpları meydana gelebileceği gibi haksız kazanımlar sağlanması da söz konusu olabilir. Bu sebeple miras intikali için iyi bir avukat desteğinden faydalanılması hem işlerinizin hızlı ilerlemesi hem de kah kayıplarının önüne geçilmesi açısından çok önemlidir. Bursa Miras Avukatı olarak danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.