Sosyal Medya Hesap Hırsızlığı
Günümüzde akıllı telefonların ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte artık tüm işlemlerimizi telefon , bilgisayar , tablet gibi teknolojik aletler ile takip etmekteyiz. Banka ve ücretli, ücretsiz tüm işlemlerimizi bu ürünler üzerinden takip etmemiz nedeniyle internetin araç olarak kullanılarak işlenen suçlarda artış göstermektedir.
Bilişim alanında işlenen suçların başında ise, e-posta ve sosyal medya hesaplarının çalınarak ele geçirilmesi yer almaktadır. Ele geçirilen bu hesaplarla geri dönüşü mümkün olmayan zararlar ortaya çıkmakta ve bu hesaplarla dolandırıcılık , taciz , kaçakçılık gibi suçlar işlenmekte ve zaten hesabı çalınan mağdur kişiler daha fazla mağdur edilmektedir. Bu nedenle bilişim suçları ile alakalı Türk Ceza Kanununda yapılan düzenlemeler ile cezai yaptırımlar getirilmiştir.
Yargıtay Twitter, Facebook, instagram , tiktok , skype vb gibi sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesinin ardından bu hesaplar üzerinden hesabı çalınan kişi aleyhine video , resim paylaşılmasını veya sahte bir başka hesaptan başkasına ait bilgilerin sızdırılmasını internet yoluyla özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturduğunu belirtmiştir.
Türk Ceza Kanununda;
Bilişim sistemine girme başlıklı
- 243. Maddede; bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye; bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verileceği,
Ve bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse; altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği,
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme başlıklı
- 244. Maddede bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi; bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği
Ve bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi; altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği düzenlenmiştir.
SOSYAL MEDYA HESABIM ELE GEÇİRİLDİ ŞİMDİ NE YAPACAĞIM ?
Sosyal medya hesabınıza erişim sağlayamadığınız an ilk olarak hesabınıza tanımladığınız kurtarma, yedek mail , ikincil doğrulama , smsle kurtarma ya da güvenli cihaz yoluyla hesabınızı geri almaya çalışın. Bunlardan biriyle hesabınıza erişebilirseniz hemen hesabınız ve hesabınız ile ilgili olan tüm şifreleri ve giriş seçeneklerini değiştirin. Hesabınıza ait tüm erişim bilgileriniz değiştirilmiş ise hizmet aldığınız platformun destek kısmından durumu bildirmeniz, hesabınız üzerinden yazışma yapılıyor ise profilinizdeki kişilerin zarara uğramaması için arkadaşlarınıza bilgi verip şikayet etmelerini sağlamalısınız. Böylelikle hesabınız destek birimleri tarafından incelenirken arkadaşlarınızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
Sosyal medya hesabının çalınması başlı başına bir suç oluşturduğundan sosyal medya hesabı çalınan kişi suçluların bulunup cezalandırılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmalıdır. Sosyal medya hesabını izinsiz ele geçiren kişinin eylemi ayrıca başka bir suç da oluşturuyorsa şikayette bu durumun da belirtilmesi gerekir. Aynı zamanda hesap sahibi mağdurun kişilik haklarına saldırı söz konusu ise saldırıya son verilmesi talepli dava ile şartların oluşması halinde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı da mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra sosyal medya hesabı çalınan kişinin özel hayatı ihlal ediliyorsa, ihlalin hızlı bir şekilde engellenmesi için 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun gereğince içeriğe erişimin engellenmesi de talep etmelidir.
İçerik kaldırma ya da erişim engeli talebinde nelere dikkat etmeliyiz ?
içerik kaldırma ya da içeriğe erişim engeli talebinde bulnuurken internet sitesinin URL adresi , alan adı biliniyorsa IP adresi mutlaka bildirilmelidir. Bunların eksik bildirilmesi süreci uzatıp sanal korsanların işini kolaylaştıracaktır. Hesabınızın çalınmasında şüphe ettiğiniz durumları da ilgili merciiye bildirdiğiniz takdirde hesabınıza erişme süreciniz ve zararınızın giderilme süreci en hızlı biçimde gerçekleşecektir.
SOSYAL MEDYA HESABININ ÇALINMAMASI İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR ?
- Tahmin edilmesi zor, küçük/büyük harf ve sayılardan oluşan güçlü bir şifre oluşturmak
- Kullanıcı adı ya da şifre gibi özel bilgileri başka kişilerle paylaşmamak,
- İnternet sitelerinde ekranın üst/alt/yan taraflarında görünen reklam ya da link, bilinmeyen hiçbir şeye tıklamamak,
- Sosyal medya hesabınız herkese açıksa gizlemek,
(Hesabınızın herkese açık olması da tehlikelidir. Özel bilgileriniz başkaları tarafından daha rahat öğrenilir.)
- Takipçi arttırma , takipçi kontrolü , 3. kişilerce verilen reklam hizmetleri ve buna benzer hizmet veren uygulamalara karşı dikkatli olmak, (Özellikle sosyal medya hesabının kullanıcı adı ve şifresini isteyen her uygulamaya karşı çok ama çok daha fazla tedbirli olmakta fayda vardır. Güvenilir olmayan uygulamalar hesabınızı ele geçirebilir. Kötü amaçlar için kullanılabilir.)
- Tanımadığınız ya da şüpheli bir yerden e-mail adresinize gelen mailleri açmamak.
OLASI BİR HESAP HIRSIZLIĞI DURUMUNDA NEREYE ŞİKAYETÇİ OLABİLİRİM ?
1-)Cumhuriyet Savcılıklarına
2-)Kolluk Makamlarına(Emniyet Müdürlüğü , Jandarma )
Bu makamlara yazılı ya da sözlü olarak başvuru yapabilirsiniz. Ancak ispat ve delillerin daha net kayda geçmesi açısından yazılı beyanda bulunmanızı tavsiye ederiz. Bilişim sistemlerinde yapılan bu hırsızlıklar uzmanlık alanları içerdiği için konunun uzmanı bir Avukat’la çalışmanız hak kaybı yaşamamanız açısından çok büyük önem taşır.

Instagram’da Dolandırıldınız Mı? Sonrasında Neler Yapılmalı?
Bir Instagram tuzağına düştüyseniz veya kurban konumunda olduğunuzu düşünüyorsanız hasarı azaltmaya yönelik bazı adımlar atmalısınız.
Çünkü verdiğiniz kişisel bilgiler aşağıdaki amaçlarla kullanılabilir:
- Kimliğinizi çalmak
- Banka hesaplarınızı boşaltmak
- Çevrimiçi hesaplarınızın güvenliğini ihlal etmek
- Kredi puanınızı düşürmek
- Tanıdığınız kişilere zararlı yazılım bulaştırmak
Bu bilgiler ışığında, korsanı uzun vadede hayatınızdan çıkarmak için hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Aynı zamanda korsanın neden olduğu sorunların bir kısmını veya tümünü geri alabilirsiniz.
Yapılması gerekenler şunlardır:
Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı kontrol edin.Bilinmeyen faaliyetlere karşı tüm banka işlemlerinizi ve hesap özetlerinizi inceleyin. Finansal bilgilerinizi ele geçiren bir dolandırıcı, hesaplarınızdan para aktarımı veya satın alma işlemleri gerçekleştirmiş olabilir. Yalnızca yüksek meblağlı işlemler aramayın; siber suçlular, harcamalarını küçük meblağlarla sınırlandırabilir. Bazen birkaç liralık harcamalar bile görülebilir. Şüpheli bir faaliyet tespit edersenizkullanımı durdurmak için durumu bankanıza veya kredi kurumunuza bildirin.
Parolalarınızı değiştirin. Ayrıca güvende kalmak için Instagram parolanızı da değiştirmeniz gerekir. Ancak sahte oturum açma formunu kullandıysanız çok sayıda hesabınızın güvenliği ihlal edilmiş olabilir. Aynı parolayı ve kullanıcı adını birden fazla yerde kullandıysanız dolandırıcı, bu hesaplarınıza da giriş yapabilir. Bankacılık, sosyal medya, e-posta gibi önemli uygulamalarınızın ya da fatura ödediğiniz veya internet üzerinden alışveriş yaptığınız tüm uygulamaların parolalarını değiştirdiğinizden emin olun.
Her bir çevrimiçi hesap için benzersiz bir parola kullanın. Parolalarınızı değiştirmeye ek olarak, her bir parolayı farklı ve kırılması zor hâle getirdiğinizden emin olun. Sizin için hatırlaması kolay bir parola, korsan için tahmin edilmesi kolay bir paroladır. Çeşitli karakter türlerinden oluşan parolalar güvende kalmanıza yardımcı olur. Rastgele karakter dizeleri kesinlikle en iyi seçenektir.
Kredinizi kontrol edin ve dondurun. Dolandırıcıların yeni banka hesapları açtıkları ve adınıza borçlar oluşturdukları bilinmektedir. Kimliğinizin çalınması durumunda üç büyük kurumdaki kredi puanlarınızı ve raporlarınızı kontrol etmekte fayda vardır. Experion, Equifax ve TransUnion şirketlerinden her biri farklı şekilde bilgi toplar, bu nedenle hepsini kontrol etmeniz gerekebilir. Kimlik hırsızlığının yol açtığı sorunları sınırlandırmanın bir diğer önemli adımı kredinizi dondurmaktır.

SOSYAL MEDYA HESAP HIRSIZLIĞI İLE İLGİLİ BİRKAÇ YARGITAY KARARI
8. Ceza Dairesi 2012/33557 E., 2013/25987 K.
Başkasına ait bilişim sisteminin işleyişine müdahale edip bozmak
başkasına ait internet hesabına girilerek o hesaptan yazışmalar yapmak
“İçtihat Metni”
Oluşa, katılanın aşamalardaki anlatımlarına, sanığın da çalıştığı aile şirketine ait telefona bağlı internet hesabından katılana ait elektronik posta hesabına giril- diğine ilişkin Microsoft şirketinden gelen yazı yanıtları ve kolluk araştırması sonuçlarına, katılanın 22.12.2010 tarihli dilekçesi ekinde ibraz ettiği fotoğraflara ve tüm dosya kapsa- mına göre; katılana ait elektronik posta ve facebook hesaplarının şifresini ele geçirerek bu adreslere giren, facebook hesabında yazışmalar yapan ve şifreyi değiştirmek suretiyle katılanın anılan hesaplara erişimini engelleyen sanığın, eylemine uyan TCK.nun 244/2. maddesi uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle beraat hükmü kurulması,
Yasaya aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görül- müş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 01.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
8. Ceza Dairesi 2013/771 E., 2014/15833 K.
Sistemi engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme suçu
Başkasına ait e-posta adresine girerek yeni şifre oluşturmak
“İçtihat Metni”
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Katılana ait hotmail adresine hukuka aykırı olarak giren ve yeni şifre oluşturup katılanın erişimini engelleyerek e-mail adresini kullanan sanığın eylemine uyan TCK.nun 244/2. madde ve fıkrası uyarınca cezalandırılması gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde yasal ve yeterli olmayan gerekçeyle beraatine hükmolunması,
Yasaya aykırı, C.Savcısının temyiz itirazları bu itirazları yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 23.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.