loader image

Boşanırken Altınlar Kimde Kalır?

Boşanma Durumlarında Altınlar Kime Bırakılır?

Boşanma davasında altınların hangi tarafa verileceğin belirlenirken erkeğe takılanlar ile kadına takılanlar önemli etkendir. Genellikle kolye, gerdan, küpe, bilezik gibi ziynet eşyaları kadına özgü olduğu için kadına bırakılır. Yerel adetlerde bu tür takılar erkeğe takılmış olsa dahi kadınlara hediye edilmiş sayılır. Bunlar düğün sonrasında kadınların kullanabileceği eşyalardır.

Ziynet eşyası dışındaki değerlerden kadına özgü bir nitelik taşımayanlar kime takıldıysa ona aittir. Örneğin çeyrek, yarım, tam gibi gram altınlar herhangi bir cinsiyete özgü değildir. Bu sebeple erkeğe takılan bu tür değerler üzerinde erkek tarafı da hak sahibidir. Aynı şekilde düğünde takılan paralar da bu şekilde değerlendirilmektedir.

24607 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 220. maddesinde eşlerden birinin kullanabileceği eşyaların kişisel mal olduğu belirtilmiştir. Ziynet eşyaları bu kapsamda değerlendiriliyor olup kadınlara ait olduğu kabul edilir. 226. maddeye göre ise her eş diğer tarafta bulunan değerlerinin kendisine verilmesini talep edebilir. Buna dayanarak boşanma davasında altınların kendisine ait olan bölümünü isteyebilir.

Ziynet eşyalarının paylaşılmasında da bazı istisnalar olabilmektedir. Düğün, bu tür altınların kadınlara özgülüğünü kabul eden adetlerin olmadığı bir bölgede gerçekleşmiş olabilir. Erkek, evliliklerinin bahsi geçen örfleri içermediğini savunabilir. Ancak buna ilişkin gerçeklerin ispatlanabilir olması gereklidir. Aksi takdirde talebin reddedilme olasılığı yüksektir. Aynı kanunun 222. maddesinde ispatlanma yükümlülüğü açıkça belirtilmiştir.

Boşanma davasında altınlardan kadına özgü olanların kadına verildiğine dair kararlar büyük bir üstünlüğe sahiptir. Üstelik evlilik sonrasında bu altınların erkek tarafından bozdurularak harcanması durumunda karşılığının iade edilmesi gereklidir. Altınların bozdurulması konusunda kadının onayının olduğu ispatlanmalıdır. Eğer ispatlanamıyorsa erkek bu altınları veya karşılığını kadına geri vermek zorundadır.

Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır. Erkek yalnızca düğünlerinin geleneksel adetler dışında gerçekleştiğini ispatlayabilirse ziynet eşyalarından kendisine takılanları isteyebilir. Ayrıca evlilik sözleşmesinde bu konuya değinildiyse, anlaşmanın hükümleri geçerli olacaktır.

Boşanmalarda Altınların Kime Verileceğine Dair Dava Nasıl Açılır?

Boşanma davasında altınlardan ziynet eşyalarının kim tarafından takıldığına bakılmaksızın kadına verildiğine dair emsal kararlar bulunmaktadır. Eğer altınların paylaşılması konusunda bir anlaşmazlık var ise bu durum boşanma davasında ileri sürülebilir. Çekişmeli boşanma davası içerisinde değerlendirilerek iki tarafın da hak talep etmesi mümkündür. Tek bir dava içerisinde görülebilir.

Boşanma davasının sonuçlanmasından sonra yeni bir dava açarak altınların üzerinde hak iddia etmek de mümkündür. Bununla birlikte ziynet eşyaları boşanma davalarında mal paylaşımı içerisinde değerlendirilmemektedir. Eğer ortada ciddi bir anlaşmazlık varsa takıların talebine ilişkin dava açılması gerekir. Boşanma davasında altınların paylaşımı için en sık “aynen iade” davalarına ilişkin taleplerle karşılaşılmaktadır.

Aynen iade davalarında davalı altınları herhangi bir nedenden ötürü harcamıştır. Örneğin koca düğün borçları, balayı masrafları, taşınma veya geçinme gibi bir sebeple altınları bozdurmuş olabilir. Bu durumda kadının rızası olduğunu kanıtlayamazsa aynen iadesini yapmak zorundadır. Altınları aynı şekilde veya güncel tutarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.

Koca, boşanma davasında altınların kadının rızasıyla harcandığını ispatlayabilirse iade etmekten kurtulur. İlaveten Yargıtay’ın 3.Hukuk Dairesi’nin 2019/25 kararında davacı kadından altınların elinden zorla alındığını kanıtlaması istenmiştir. Yargıtay’a göre hayatın olağan akışı dışındaki durumların gerçekleştiğini iddia eden taraf bunları ispatlamalıdır.

Eğer altınlar aynı şekilde mevcut ise, yani harcama yapılmamış ise “istihkak davası” açılır. Bu durumda altınlardan harcama yapılmamış ve bir kişinin zimmetinde olması gereklidir. Bu dava türü herhangi bir zamanaşımına tabi olmayıp herhangi bir zaman diliminde açılabilir. Harcama yapılmışsa aynen iade davası boşanmanın kesinleşmesini takiben on yıllık süre içerisinde açılmalıdır.

Boşanma Davasında Altınların İspatı Nasıl Yapılır?

Boşanma davalarıyla ilgilenen aile mahkemeleri altınların paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklarda delillere ihtiyaç duyar. Bunlardan en etkili olanları düğün fotoğrafları ve video kayıtlarıdır. Ayrıca düğüne katılanların tanıklığı da ispat konusunda başvurulan seçenekler arasındadır. İspatlar mahkemeye sunulduktan sonra uzman tarafından incelemesi yapılır ve bilirkişiyle birlikte değerlendirilir. Sunulan rapor sonucunda aile mahkemesi kararı verecektir.

Altın Takılar Mal Paylaşımına Dahil Edilir Mi?

Boşanırken altınlar kimde kalır sorusuyla birlikte altınların görülen mal paylaşımı davalarına konu olup olmayacağı da kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Kural olarak boşanan kişiler kendi kişisel mallarını paylaşım yapılmadan önce geri alır. Yani mal paylaşımı davalarında kişilerin kendi kişisel malları paylaşıma dahil edilmez.

Düğünde takılan altınlar kural olarak kişinin kendi malı olarak kabul edilir ve bu nedenle boşanma davalarından sonra görülen mal paylaşımı davalarında paylaştırılacak mallar hesaplanırken altınlar bu hesaba dahil edilmez.

Ancak altınlar evlendikten sonra kazanılan para ile alınmışsa bu durumda edinilmiş mal olarak paylaştırılacaktır. Tabii ki kocanın karısına karşı mehir borcunu ödemek maksadıyla sonradan aldığı altın bu hesaba katılmaz.

Altınların Islah Yoluyla Talep Edilmesi Mümkün Müdür?

Kişinin boşanma davasıyla birlikte altınları talep etmek istemesi durumunda bu talep boşanma dava dilekçesinde belirtilmelidir. Dava dilekçesinde altınlara ilişkin bir talep bulunmaması halinde daha sonradan ıslah dilekçesi vererek böyle yeni bir talepte bulunması mümkün değildir.

Boşanma dava dilekçesinde altınlara ilişkin talepte bulunmayan eşin yukarıda da anlattığımız üzere başka bir dava açarak talepte bulunma imkanı vardır. Altınları almaya ilişkin dava açan eş bu sırada boşanma davası devam ediyorsa bu iki davanın birleştirilmesini talep edebilir.

Boşanmada Altınların Durumu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yukarıda boşanırken altınlar kimde kalır sorusuna kanuni çerçevede ve yargı kararlarını esas alarak cevap vermeye çalıştık. Boşanırken altınlar kimde kalır sorusunun haricinde uygulamada sık sorulan bazı sorular mevcuttur. Bunları burada yanıtlayacağız.

Boşanmada Düğünde Takılan Altınlar Kimde Kalır?

Boşanma halinde düğünde kadına takılan altınlar kadında kalır. Erkeğe takılan ancak kadına özgü nitelikte olan kolye, bilezik, küpe, tek taş gibi takılan kadına ait olur. Erkeğe takılan, kadına özgü nitelikte olmayan çeyrek, gram, tam altın ve benzeri takılar erkekte kalır. Ancak önemli olan bunların akıbetinin ispatıdır.

Düğünde Takılan Takılar Nasıl İspat Edilir?

Çeyiz Eşyalarının İadesi Talep Edilebilir Mi?

Çeyiz eşyaları kişinin kişisel malıdır. Kişisel malların iadesi için boşanan eş, diğer eşten iade için talepte bulunabilir. Ancak bu durumda davayı açan eş, malların kendisine ait olduğunu ve o malların diğer eşte kaldığını ispat etmekle yükümlüdür.

Eşyaların aynen iade edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise eşyaların bedeli tazminat olarak istenebilmektedir.

Düğünde takılan takılar, düğüne ilişkin fotoğraf, video kaydı veya düğünde bulunanların tanıklık etmesi ile ispatlanabilir.

Düğünde Takılan Takılar Hangi Dava İle İstenir?

Düğünde takılan takılar, ziynet alacağı davası ile istenebilir. Bu dava boşanma dava dilekçesi ile birlikte iler sürülebilir ve dava birlikte görülür. Bu davada; aynen iade mümkünse aynen, değilse nakden olacak şekilde istenebilir.

Düğünde Takılan Takılar Mal Paylaşımına Dahil Mi?

Mal paylaşımına eşlerin kişisel nitelikteki eşyaları ve evlilikten önce sahip olduğu malları girmez. Takılar kişisel niteliktedir. Bu nedenle dahil değildir. Ancak mehir borcu dışında, evlilik sonrası alınmışsa bu halde mal paylaşımına dahil olur.

Takıların İadesine İlişkin İspat Yükü Kimdedir?

İspat yükü hakkı olduğunu iddia edene aittir. Yani kadın takıları istiyorsa takıların kendisine ait olduğunu, düğünde takıldığını ispat etmelidir. Erkek kendisine ait olanı istiyorsa ispat yükü erkektedir. En önemlisi; altınların akıbetinin ispatlanmasıdır.

Düğünden Sonra Masraflar İçin Alınan Takılar Geri İade Edilmeli Midir?

Geri verilmek üzere alınan altın Yargıtay’a göre iade edilmelidir. Ancak masraf için verilen altın karşılıksız olarak da verilebileceğinden bu durumda ispat gerekir.

Altınlar Islahla Talep Edilebilir Mi?

Altınların iadesine ilişkin talep dava dilekçesinde belirtilmemişse daha sonra ıslah yoluyla istenemez. Yeni bir ziynet alacağı davası açılabilir.

Düğünde Takılan Takılar İçin Dava Zamanaşımı Süresi Var Mıdır?

Altınların aynen iadesinin mümkün olması halinde açılacak dava istihkak olduğundan zamanaşımına tabi olmaksızın her zaman istenebilir. Ancak aynen değil nakden iade 
edilecekse 10 yıllık zamanaşımına tabidir.

Düğün Takıları (Ziynet Eşyaları) İadesi Davasında Bilirkişi Raporu

Düğünde takılan altınlara ilişkin talepte bulunan ya da talepte bulunacak olan kişilerin merak ettiği konulardan birisi de bilirkişi raporudur. Tarafların merak ettiği husus burada düğünde takılan altınların miktarının nasıl kanıtlanacağı ve hesaplamasının kim tarafından yapılacağıdır. Davacı taraf düğünde takılan altınların dava açılırken cins, miktar ve değerini de belirtmektedir. Fakat belirtilen cins, miktar ve değerler bakımından bu altınların kanıtlanması kolay olmamaktadır. Takılan altınların değeri, cinsi miktarı nasıl kanıtlanacaktır?

Düğünde takılan ziynet eşyaları bilirkişi tarafından hesaplanacaktır. Dava dilekçesinin ekinde davacı, düğün CD’sini sunmalıdır. Düğün CD’si bulunmuyor ise düğünde çekinilen fotoğrafları sunmalıdır. Bilirkişi dosyaya sunulan belgeler doğrultusunda hesaplama yapacaktır. Altınların hesaplamasında uzman olan bilirkişi öncelikle düğünde taraflara ne kadar altın takıldığı, bu takılan altınların cinsi, değeri ve miktarının ne olduğu raporda detaylandırılacaktır. Bilirkişi, düğünde takılan altınların miktarı ve cinsini sıraladıktan sonra değerinin hesaplamasını yapacaktır. Bilirkişi raporunda, altınların değeri bakımından dava açılış tarihi dikkate alınacaktır.

Düğün Masrafları Veya Evin Giderleri İçin Harcanan Düğün Takılarının İadesi Gerekir Mi?

Düğün takılarının; düğün masrafları, ortak konutun giderleri, ev, araba alımı veya erkeğin borçları için kullanılması mümkündür. Bu tür durumlarda kadının düğün takılarını iade alıp alamayacağı önemli bir sorundur. Burada belirleyici olan husus, düğün takılarının iade edilmek üzere verilip verilmediğidir. Yargıtay içtihatlarına göre kadının, ziynet eşyalarını geri iade almak koşuluyla verdiği kabul edilir. Bu sebeple bu tür durumlarda erkek, kadın tarafından kendisine verilen ziynet eşyalarının geri ödenmek koşuluyla verilmediğini ispat etmek zorundadır. Aksi durumda erkek, düğün takılarını iade etmekle mükellef olacaktır.

Düğünde Takılan Altınlar İle Araç Veya Ev Alınması

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere düğünde takılan altınlar kadının hakkıdır. Ancak kadın ile eş arasında yapılan bir anlaşma ile düğün takıları ile araç ya da ev alındıysa kadın bu durumda altınların aynen iadesi talepli dava açamayacaktır. Böyle bir durumun mevcudiyeti halinde altınların değeri ve alınan malın değeri detaylı incelenmelidir.

Düğünde takılan ziynet eşyaları ile araç alınmış ve araç değerinin bir kısmı ödenmiş ise ve araç da kadının üzerine kayıtlı ise bu durumda kadının ziynet eşyasına dair iade talebinde bulunmaya hakkı olmayacaktır. Bu durumda erkek eş, kadın üzerine kayıtlı araçtan mal paylaşımına dair hak talep edebilecektir. Erkek eş mal paylaşımına dair talepte bulunabilecek fakat bu durumda ziynet eşyasına dair talepte bulunamayacaktır. Bu örneğimizde araç değeri üzerinden ziynet eşyasının değeri düşülecek ve geriye kalan değer taraflar arasında paylaştırılacaktır.

Düğünde Takılan Altınlar (Ziynet Eşyası) Davasında Harç Oranı Nedir?

Düğünde takılan altınların iadesine ilişkin açılacak olan davalarda harç, nispi harçtır. Dolayısıyla dava harcı davaya konu edilen altınların değeri üzerinden hesaplanacaktır. Bu harç ziynet değerleri üzerinden binde 68,31 üzerinden hesaplanacaktır.

Düğün Takıları (Ziynet Eşyası) İadesi Davasında Faiz

Düğün takılarının iadesi amacıyla açılan davalarda faiz talebinde bulunulabilir. Ancak davacı tarafın ziynet eşyasının iadesi talebinde faiz talebinde bulunması gerekmektedir. Talep olmadan mahkeme faize hükmetmeyecektir. Faiz olarak ise yasal faiz uygulanacaktır. Yasal faiz, dava tarihinden itibaren olmak üzere işleyecektir.

Ziynet Eşyası Davalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Makalemizi kaleme alırken boşanma davası süreci seyrederken düğünde takılan altınlar kimde kalır sorusuna cevap aradık ve Yargıtay’ın içtihatları doğrultusunda açıklamalarda bulunduk. Ancak belirtmek de fayda var ki anlattığımız hususlar genel nitelikli bilgiler olup her somut olayda farklı değerlendirmeler yapılması gerekmektedir.

Yargıtay’ın kabul ettiği bazı karineler mevcuttur ve her somut olayda bu karinelerin özenle değerlendirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda izahatını yaptığımız nedenlerle altınların aynen veya nakden geri istenmesi talebiyle veya altınların geri verilmesi için tarafınıza dava açılması halinde boşanma avukatı desteği alarak süreci takip etmenizde yarar vardır.

4 Comments

  1. Mrb benim boşanma davam bitti ama hala aklıma takılan sorularım var lütfen cevaplarsanız çok sevinirim 2016yilinda eşim beni evlilik birliği içerisinde aldattı başka bayandan çocuğu oldu ben bunu ıspatladigim halde mahkeme kabul etmedi maddi manevi tazminat davasını önce ven kazandım bir anda onlara döndü bu süreç zarfında bende başkasıyla imam nikahlı yaşamaya başladım bunu mahkemeye zina olarak dava açtılar şimdi ziynet eşyaları davası var 2017 yılıyla hesaplanmış çok düşük fiyat belirlenmiş ben bunu kabullenemiyorum altin altındır fiyatı düşmez herzaman çıkar neye göre hesaplanıyor hangi mantığa göre bu adalet değildir bana yardımcı olurmusunuz lütfen

  2. Merhaba ,
    Boşanma davası açtım 2019 yılında .Ve hakim beni haklı buldu .100.000 ödemesine karar verdi. Eski eşimde ödememek için hep bir üst mahkemeye yolladı.2019 da ki dava 2024 te bitti.2019 da o 100 bin ile araba alınırken şuan hiç bişeye yaramıyor. 100 bin için ne yapabilirim.
    Birde altınlar içinde dava açtım elimde düğün cd leri var. Altınlarım eski kayınvalidemlerde duruyordu.Bu boşanma durumları ortaya çıkınca götürüp sattı ve banka hesabına yatırdı. Bu altınları kesin olarak alır mıyım ? Birde oğlum için aldığım nafakayı artırmak istiyorum.Her seferinde dava mı açmam gerek ?

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required