İçeriğe geç
Anasayfa » YAZILARIMIZ » Müddetname Nedir? Müddetname Hesabı Nasıl Yapılır ?  

Müddetname Nedir? Müddetname Hesabı Nasıl Yapılır ?  

Müddetname hükümlünün karara bağlanan kesinleşmiş hesap cezası ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir belgedir. Bu belgede hükümlünün ad, soy ad bilgileri ile suçunun niteliği, suçun tarihi ve cezaevinde ne kadar kalacağı belirtilir. Müddetname taşra imalat bürosu veya ilamat infaz kurumu tarafından hazırlanır ve savcı tarafından onaylanır. Müddetnamenin nereden alındığı ve kim tarafından hazırlandığını sizler için ayrıntıları ile derledik.

Müddetname  hükümlünün cezaevine girmesi sonrası infaz kurumuna savcı tarafından gönderilen bir belgedir. Sonrasında yetkililer tarafından hükümlünün kendisine verilir. 

Müddetname Nedir, Nereden Alınır?

 Müddetname hükümlü kişinin cezaevine teslim edildikten sonra hazırlanan bir belgedir. Bu belgede hükümlünün cezaevinde ne kadar süre kalacağı belirtilmektedir. Müddetnamede yer alan belgeler resmi kanallar tarafından hazırlandığı için resmi bir belge niteliği taşır. Belgede hükümlünün adı, soyadı, mahkemenin verdiği karar, suçun niteliği ve suç tarihi, gözetim ve tutukluluk bilgileri, infaz kurumuna girdiği tarih ve şartı salınacağı tarih bilgileri yer alır.

Müddetname üzerinde bulunan bilgiler;

  • Hükümlünün Adı Soyadı
  • Mahkemenin Esas ve Karar numarası
  • Gözetim ve Tutukluluk bilgileri
  • Suç tarihi ve ilgili Suç maddesi
  • Ceza İnfaz Kurumuna giriş tarihi
  • Ceza İnfaz Kurumundan Şartla Salıverileceği tarih
  • Hükümlünün Tahliye olacağı tarih.

 Müddetnameyi Kim Hazırlar?

 Müddetname, mahkemenin bağlı olduğu taşra imalat bürosu ya da ilamat infaz bürosu tarafından hazırlanır. Müddetnamenin hesaplamasını ise bürodan sorumlu olan Cumhuriyet savcısı yapar. Müddetname hazırlanır ve sonrasında da Cumhuriyet savcısı tarafından imzalanarak hazır hale getirilir. Hazırlanan müddetname sonrasında hükümlüye cezaevi idaresi tarafından da tebliğ edilmektedir. Müddetname savcılık tarafından hazırlanır ve hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında hazırlanır. Bu belge ile hükümlünün cezaevinde ne kadar kalacağı belirtilir. 

!!!Müddetname hesaplama işleminde en önemli husus suçun işlendiği tarihtir. Suçun işlendiği tarihe göre cezada indirim oranları değişmektedir.

Hazırlanan Müddetname sonradan değişebilir mi?

Hazırlanan müddetname, hükümlü ile ilgili mahkeme tarafından cezasında değişiklik olması durumunda tekrar düzenlenecektir. Bir başka senaryo ise hükümlünün suçu ile ilgili cezai indirim olması durumunda müddetname tekrar hesaplanarak hükümlüye tebliğ edilecektir.durumlarda tekrar müddetname düzenlenmektedir.

Müddetname Nasıl Hesaplanır?

 Hapis cezalarında müddetname üç ayrı suç tarihine göre düzenlenmektedir. 01.06.2005 öncesi, 01.07.2016 öncesi ve 01.06.2005 sonrası bu üç dönem müddetname hesabında ayrı ayrı değerlendirilir .2005 öncesinde infaz hesaplama yapılırken ½ indirim yapılırken 2016 sonrasında 1/3 oranında indirim yapılır. 2003 öncesinde hükümlü kuruma girdiği tarih ile şartlı tahliye arasında 1 yıl tamamlaması gereklidir. 2016 sonrasında ise 1 yıl 8 ay tamamlaması gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Arayabilirsiniz