Hobi Bahçeleri Yıkım ve Para Cezası
Table of Contents
HOBİ BAHÇELERİ YASAL MI ?
Hobi bahçeleri, genel olarak yasaldır. Ancak bu durum yerel düzenlemelere ve imar planlarına bağlı olarak değişiklik yapılabilir. Türkiye’de, özellikle büyük şehirlerde, belediyeler ve yerel yönetimler hobi bahçeleri uygulamalarına sıcak bakmaktadır. Ancak bu kuralların belirli kurallara ve düzenlemelere uygun olması gerekmektedir. Örneğin, tarım arazilerinin hobi bahçesi olarak kullanılması bazı ayarlarla sınırlandırılmış olabilir. Bu nedenle hobi bahçesi kurmadan önce yerel belediyenizde iletişim gerekli izinleri ve düzenlemeleri öğrenmeniz önemlidir.
Satın almayı hobi bahçesi hakkında çok titiz ve özenli araştırma yapınız. Satıcının gerekli izinleri almış, biz kooperatifiz, Minik ev, konteyner vs. koyabilirsiniz kesinlikle bir şey olmaz, bir sorun çıkarsa biz buradayız gibi söylemleri mutlaka belediye veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden doğrulayınız. Aksi halde hobi bahçenizin yıkılması yetersizliğimiş gibi birde yıkım mastraflarını ve kesilecek cezayı hesaplamak zorunda kalabilirsiniz.
HOBİ BAHÇESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?
Araştırmalarınız sonucunda kendinize uygun bir hobi bahçesi bulduktan sonra 3 durum ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar hobi bahçesi satış veya kullanım kanallarıyla bağlantılı olarak 3 başlık altında incelenebilir:
1- Kooperatif hisseli satışlar
Kooperatif kendi tasarrufundaki bir taşınmazı hobi bahçesi olarak nitelendirmiş ve parselasyon projeleri yaparak satışa çıkartır. Kooperatiflerin satışı tapu müdürlükleri kanalı ile değil, kooperatif üyeliği şeklinde veya noter sözleşmeleri ile yapılır. Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu kooperatifle yaptığı rızai taksim ile kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır. Burada karşılaşılan en büyük sorun satın alınan hobi bahçesinin satın alan kişiye ait müstakil tapusunun olmamasıdır. Dolayısıyla vatandaş aldığı hobi bahçesini tekrar satışa çıkarmak istediğinde, müstakil bir tapuya sahip olmasına kıyasla daha zor bir şekilde satışını yapacaktır. Burada ilgili kooperatifin tüm yönleriyle araştırılması lehinize olacaktır.
2- Özel mülkiyete tabi satışlar
Vatandaş genellikle üzerinde yapı bulunmayan ve tarla nitelikli taşınmazını “hobi bahçesi” başlığı altında satışa çıkarmaktadır. Taşınmazın tapusu olsa bile nitelik kısmında “hobi bahçesi” yazmaz fakat bu taşınmazı satın alabilir, müstakil sahibi olabilirsiniz. Bu terim yakın zamanda halk arasında yaygın kullanılması ve moda olması sebebiyle aslında tarla satışları “hobi bahçesi” adı altında pazarlanmaktadır. Fakat burada yine dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken nokta; tarla nitelikli taşınmaza parselin %5’i kadarına bina yapılabilir.
3- Belediye aracılığı ile kullanım hakkı satışlar
Belediyenin mülkiyetinde bulunan bir alanın vatandaşlar tarafından belirli süreliğine kiralanması söz konusudur. Burada belirtilmelidir ki tapuya dair her hangi bir satış işlemi yapılmamaktadır. Belediyenin çıkarmış olduğu yönetmelik ile başvuru yapan vatandaşlara bir süreliğine ve belirli bir ücret karşılığında söz konusu hobi bahçesi kullanma, ekme ve biçme hakkı tanınır. Kullanım süresi genellikle 6 ay ile 1 sene aralığında değişmektedir ve bu süre zarfında vatandaş yönetmelikte bulunan kullanım şartlarına uymak zorundadır. Bu sistem Türkiye’de henüz birkaç belediyede uygulanmakta olup Eskişehir Odunpazarı ilçesi, Tekirdağ Çorlu ilçesi, İstanbul Kâğıthane ilçesi ve Kuzguncuk mahallesi hobi bahçesi olan belediyeler örnek verilebilir.
HOBİ BAHÇELERİNİN TEMEL DAYANAĞI NEDİR ?
28/10/2020 tarihinde kabul edilen 7255 No’lu GIDA, TARIM VE ORMAN ALANINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILMASI HAKKINDA KANUN’un 25. maddesi gereğince; 5403 sayılı Kanunun 21. maddesi “Tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasına ve toprak koruma projelerine uyulmamasına ilişkin cezalar ve yükümlülükler” başlığını almış ve içeriğinde değişiklikler yapılmıştır.
Düzenlenen hükme göre tarımsal amaçlı yapılarda ve tarım dışı arazi kullanımlarında izin alınması ve toprak koruma projelerine uyulması zorunlu kılınmıştır. İznin alınmaması, alınan izne uygun kullanılmaması veya hazırlanan toprak koruma projelerine uyulmaması halinde bazı yaptırımlar öngörülmüştür.
Arazi kullanımı için izinsiz işe başlandığı ya da alınan izne uygun kullanılmadığı tespit edildiğinde valilik tarafından iş tamamen durdurulacak, tamamlanmış işin kullanımına ise izin verilmeyecektir. Arazi sahibine veya araziyi bozana 1.000,00.-TL’den az olmamak kaydıyla, kullanılan veya zarar verilen alanın her metrekaresi için 10,00.-TL idari para cezası verilecek; büyük ova koruma alanlarında bu ceza iki katı olarak uygulanacaktır.
İdari para cezasının tebliğinden itibaren bir ay içinde gerekli izinlerin alınması halinde işin tamamlanmasına, iş bitmiş ise kullanımına izin verilebilecektir. Başvuru yapmayanlara veya izin talepleri reddedilenlere iki ay süre verilerek, izinsiz bütün yapılarını yıkması ve araziyi tarımsal üretime uygun hale getirmesi beklenecektir. Verilen süre içinde arazinin uygun hale getirilmediği Tarım ve Orman Bakanlığı’nca resen tespit edildiği durumda idari para cezası üç kat olarak uygulanacaktır. Bu durumda izinsiz yapılar, masrafları Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanarak belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkılacak ve taşınmazlar tarımsal üretime uygun hale getirilecektir.
Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak hisselerin zilyetliğini, kooperatifler başta olmak üzere bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devredenlere veya aracılık ederek arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve arazinin amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir. Ayrıca bu tüzel kişi hakkında 50.000,00.-TL’den 250.000,00.-TL’ye kadar idari para cezası verilecektir.
Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde, kamu davası açılmayacak, açılmış olan kamu davası düşecek, mahkûm olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacaktır.
5403 sayılı Kanuna eklenen “GEÇİCİ MADDE 7”’ye göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl boyunca, yukarıdaki hususlara aykırı hareket edenlere, aykırılığın tarımsal amaçlı yapı olması durumunda öngörülen idari para cezalarının yarısının uygulanacağı düzenlenmiştir.
Hobi Bahçesi ve Hapis Cezası
Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir. Ayrıca bu tüzel kişi hakkında elli bin Türk Lirasından iki yüz elli bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde, bu fıkra uyarınca kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. Burada Kooperatif tüzel kişiliğine karşı bir ceza yargılaması açılamayacağı için kooperatif yönetimine karşı bir soruşturma başlatılacaktır.

Hobi Bahçesi İdari Para Cezasına Karşı Dava Açma Süresi
Hobi bahçesinden kaynaklı tarafınıza idari para cezası kesildiği taktirde ilgili para cezasının tebliğinden itibaren en geç 15 gün içerisinde sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. İdari para cezasıyla birlikte yıkım kararı da mevcut ise bu karara karşı idari yargıda iptal davası açmak gerekecektir. Bu konuda idari yargıda detaylı yıkım konusunu bu makaleden inceleyebilirsiniz.
Hobi Bahçesi İdari Para Cezası Erken Ödeme İndirimi
Hobi bahçesi para cezalarının, kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılır. Ancak ödeme yapılması, kişinin hobi bahçesi para cezası kararına karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.
HOBİ BAHÇESİ YIKIMLARI NASIL ÖNLENİR ?
- Tarafımıza sorulan en sık karşılaştığımız soruların başında bu soru gelmektedir. ” Çok fazla masraf yaptım , konteynır koydum , ağaç diktim” şimdi belediye valilik yıkmak istiyor buna bir çözüm var mı ? Kısaca evet her somut olayın koşullarına göre değişmekle birlikte eğer uygun şartlar mevcut ise bahçelerin yıkımları belirli bir süre ya da tamamen engellenebilmektedir.
- Hobi bahçesi yıkım işlemleri her somut olayda yapı tatil zaptından ilgili encümen kararının tebliğine kadar ilgili tüm işlemleri detaylıca incelemek gerekir. Yani özetle uygun şartlar mevcut ise hobi bahçesi yıkım işlemleri durdurulabilir.
Hobi Bahçeleri Kullanım Esasları Nelerdir
1. Kullanıcılar, Hobi Bahçelerinin genel temizlik ve düzeninin korunmasından sorumludur.
2. Kullanıcılar, Hobi Bahçelerinde çevreyi korumak, güvenlikle ilgili kurallara riayet etmek, İdarece alınan kararlara ve tebliğlere uymak zorundadır.
3. Kullanıcılar, Belediyenin itibarını düşürecek veya görevlilerin onurunu zedeleyecek söz, tutum ve davranışlarda bulunamaz.
4. Kullanıcılar, Hobi Bahçesi Tahsis Belgesini İdarenin görevlileri tarafından sorulduğunda göstermesi gerekmektedir. Hobi Bahçesi Tahsis Belgesi olmayan veya bu belgeye sahip kişi tarafından misafir olarak beyan edilmeyenler Hobi Bahçesi alanına giremez. Kullanıcılar Hobi Bahçesinde oldukları zamanlarda Hobi Bahçesine misafir kabul edebilirler.
5. Hobi Bahçesi kullanım hakkı devredilemez. Hobi Bahçesi, adına Hobi Bahçesi Tahsis Belgesi tanzim edilen kişiler haricinde kullanılamaz.
6. Kullanıcılar, Hobi bahçesini amacına uygun şekilde kullanır ve düzenli olarak ekim dikim faaliyetinde bulunur. Hobi Bahçesinde kalıcı bitki türleri dikilemez. Hobi bahçesi, boş ve bakımsız bırakılamaz.
7. Hobi Bahçelerine ekilecek tohumlar genetiği ile oynanmamış standart ve/veya ata tohumu olmalıdır. Genetiği değiştirilmiş, hibrit tohumların ekilmesine izin verilmeyecektir.
8. Kullanıcılara ait varsa yerel, ata tohumları; çoğaltmak ve tohum bankalarına gönderilmek üzere İdareye tutanak ile teslim edebilirler.
9. Hobi Bahçesine kanunen ekimi ve dikimi yasak olan tohum ve fideler dikilemez. Dikilmesi halinde sorumluluğu kullanıcıya ait olup tespit halinde tahsis hakkı iptal edilir.
10.Müdürlükten izin alınmadan Hobi Bahçesinde ilave yapı, tadilat, tente vb. yapılamaz. Kum, parke, taş vb. malzeme koyamaz.
11.Hobi Bahçelerinde görüntü kirliliğine neden olacak iplik, şerit vb. gibi malzemeler kullanılamaz.
12.Kullanıcılar İdare personelinden özel işleri için hizmet talep edemez.
13.Kullanıcılar kendilerine tahsis edilen Hobi bahçesinde işçi çalıştırması halinde Yönetmeliğin öngördüğü yükümlülüklerden sorumludur.
14.Hobi Bahçesine alkollü gelinmesi, alkol/uyuşturucu getirilmesi ve içilmesi yasaktır.
15.Diğer Hobi Bahçe kullanıcılarını rahatsız edecek davranışta bulunulamaz. Bu davranışların tespiti halinde kullanıcının hakkı iptal edilir.
16.Hobi Bahçelerinde diğer kullanıcıları rahatsız edecek şekilde müzik dinlemek, gürültü yapmak yasaktır.
17.Hobi Bahçelerine ateşli silahlar, patlayıcı vb. aletler getirilemez.
18.Hobi Bahçesinde gece kalmak yasaktır. Giriş çıkış saatleri idare tarafından belirlenir. Hobi Bahçesine Kış döneminde en erken saat 08.00 de girilir ve en geç 17.00 de çıkılır. Yaz döneminde en erken 07.00 da girilir ve en geç 22.00 da çıkılır. Hobi Bahçeleri Haftanın 7 günü açık olacaktır. Resmî tatillerde çalışma saatleri Hobi Bahçesi girişindeki duyuru panosunda yayınlanacaktır.
19.İki veya daha fazla komşu kullanıcı anlaşsalar dahi Hobi Bahçeleri birleştirilemez.
20.Hobi Bahçesi içerisinde ilan ve reklam içeren afiş ve branda gibi malzemeler kullanılamaz, ticari ve siyasi faaliyetlerde bulunulamaz, pankart, çirkin görünüm arz eden çadır, şemsiye ve bezler
kullanılamaz.
21.İdarece belirlenen renk dışında bahçe ile ilgili işlemlerde başka renk kullanılamaz.
22.Hobi Bahçesi içerisindeki görünür alanlar kapatılamaz.
23.Kullanıcılar çöplerini ve bahçe atıklarını sadece İdarece belirlenen alanlara belirtildiği şekilde ayrıştırarak boşaltabilir.
24.Kullanıcılar hobi Bahçelerinde kimyasal gübre kullanamaz. Solucan gübresi, koyun gübresi vb. doğal gübreler kullanılacaktır.
25.Kullanıcının kendi fiili veya ihmalinden kaynaklanan bahçeye, 3.kişilere ve ortak alanlara verdiği her türlü zarar kendisi tarafından karşılanır.
26.Kullanıcılar kendilerine tahsis edilen alanı genişletemez, ortak kullanım alanlarını kendi bahçesine dahil edemez.
27.Hobi Bahçelerine araçla girilemez.
28.Hobi Bahçelerinde ortak alanlarda herhangi bir amaçla ateş yakılamaz.
29.Hobi Bahçelerinde toplantı, eğlence vb. yapılamaz.
30.Hobi Bahçesinde hayvan barındırılamaz.
31.Hobi Bahçesinde hiçbir işlem veya toprak işlemesi yapmayan kullanıcı yazılı olarak uyarılır. Uyarıya rağmen bu durumun 15 gün daha sürmesi halinde tahsis hakkı iptal edilir. Tahsis iptali yapılan bahçe sahibi herhangi bir hak talep edemez.
32.Kullanıcılar sadece tahsis belgesine sahip olduğu parsel ile ilgili ekim, bakım ve hasat işlemleri yapabilir. Tahsisi olmadığı parsellere giremez, ekim, bakım veya hasat yapamaz.
33.Kullanıcılar her Hobi Bahçesi ziyaretinde idarede bulunan giriş-çıkış çizelgesini imzalar.
34.Kullanıcılara, hasat ettikleri ürünlerinden arzu ettikleri miktarı gıda bankasına bağışlayabileceklerini belirten bilgilendirme yapılacaktır.
35.İdare Hobi Bahçelerinin amacına uygun hizmet edebilmesi için gerekli diğer tüm tedbirleri almaya, yeni kurallar koymaya yetkilidir. Yeni kurallar Hobi Bahçeleri girişinde yer alan ilan panosunda
duyurulacaktır.
36.Hobi Bahçesi sınırları içerisinde meydana gelebilecek adli olaylardan, İdare sorumlu olmayacaktır. Adli bir olayın vuku bulması durumunda kolluk kuvvetleri tarafından işlemler yürütülecektir.
2 Comments
Sizden Allah Razı olsun avukat bey onlarca emekle yaptığımız bahçelerimizin yıkımı sizin sayenizde durdu
Teşekkürler Mehmet Bey