Ev Sahibinin kirayı almaktan imtina etmesi
Ev Sahibinin kirayı almaktan imtina etmesi durumunda mahkemeden kira bedelinin ödeneceği yerin belirlenmesi talebine Tevdi Mahalli”, bir borcun veya ödemenin yerini belirlemek için kullanılır . Bu terim genellikle kira ödemeleri gibi ödemelerde ortaya çıkar. Tevdi mahalli tayini, kiracının kira bedelini ödeyeceği yerin mahkeme kararıyla belirlenmesini ifade eder.
Ev Sahibinin kirayı almaktan imtina etmesi durumunda kira sözleşmesinin tarafları olan ev sahibi ve kiracı, kira bedellerinin nasıl ödeneceği ve nereye ödeneceği hususunu kira sözleşmesinde belirtseler dahi ortaya çıakbilir. Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. İade edilmesi halinde bu durumda, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tahsisi talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Ev Sahibinin kirayı almaktan imtina etmesi durumu ile hangi şartlarda karşılaşırız ?
1- Ev sahibinin kötü niyetli olarak sözleşmede yer alan İBAN numarasını kapattırması.
2- Elden kira alınıyorsa kiracı ile karşılaşmaktan imtina etmesi
3- Kira bedeli bir aracıya ödeniyorsa bu aracıya ulaşılamaması
4- PTT ile kapıda yapılan ödemede ödemeyi teslim almaması
- Kısacası ödenmesi gereken kira bedelini çeşitli bahaneler ile kiraya verenin almaktan imtina edip kiracıyı evden tahliye etmek için temerrüt sürecini başlatmaya çalışan ev sahibine karşı açılacak bir dava türüdür.
- Tevdi mahalli tayini davasında, mahkeme tarafından genellikle bir devlet bankasına müzekkere yazılarak kiraya veren adına hesap açılması istenir ve kiracı tarafından kira bedelinin bu hesaba yatırılmasına karar verilir.
Tevdi Mahalli Tayini Şartları Nelerdir?
Tevdi mahalli tayini sürecinin başlatılabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir:
Ev Sahibinin Temerrüde Düşmesi: Kiracı, kira ödemelerini yapmak istemesine rağmen ev sahibi tarafından kabul edilmezse veya ödemeyi almayı reddederse, ev sahibi alacaklı temerrüdüne düşmüş demektir.
Belirsizlik Durumu: Kiracının kira ödemelerini nereye yapacağı konusunda belirsizlik yaşadığı durumlarda da tevdi mahalli tayini başvurusu yapılabilir. Örneğin, ev sahibi banka hesabını kapatmış PTT ile kapıda ödemeyi kabul etmediği durumlar gösterilebilir.
Kira Borcunun Vadesinin Gelmiş Olması
Kira sözleşmesinde 01.01.2025 tarihinde ödenecek bir kira alacağı ilgili tarih ile birlikte vadesinin geldiği kabul edilir.
Tevdii Mahalli Tayininde Görevli Mahkeme Neresidir?
Kira bedelinin ödenmemesi durumunda tevdii tayini için yapılacak başvurularda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Örnek Dilekçemizi makalemizin en altında bulabilirsiniz.
Tevdii Mahalli Tayininde Yetkili Mahkeme Neresidir?
Kira bedelinin ödenmemesi durumunda tevdii tayini için yapılacak başvurularda yetkili mahkeme, taşınmazın bağlı bulunduğu yer mahkemesidir. Yani kira uyuşmazlığına konu taşınmaz Bursa ilinde ise burada yetkili mahkeme Bursa Mahkemeleri olacaktır. Bu mahkeme, söz konusu mülkün bulunduğu bölgenin yasal yetkisine sahip olduğundan, tevdi mahalli tayini taleplerini değerlendirme ve karara bağlama yetkisine sahiptir.
Tevdi Mahalli Tayini Süreci Ne Kadar Sürmektedir?
Tevdi mahalli tayini davası genellikle 1 ay ila 3 ay arasında sürebilir. Ancak, davanın karmaşıklığı, mahkeme yoğunluğu ve diğer faktörlere bağlı olarak süre değişebilir.
Tevdi Mahalli Tayini Kararına İtiraz Yolu Var Mıdır ?
Mahkemenin verdiği tevdi mahalli tayini kararına itiraz edilebilir. İtiraz sürecinde, dosyanın incelenmesi ve yeni bir değerlendirme yapılması için Bölge Adliye Mahkemesine başvurulur.
Tevdi Mahalli Tayini Davasında Arabuluculuk Zorunlu Mu?
Tevdi mahalli tayininde arabuluculuğa gitmek zorunlu değildir. Direkt dava açılabilir.
Tevdi Mahalli Tayini Değişik İş Olarak Mı Açılır ?
Tevdi mahalli tayini davası Değişik İş olarak açılmaktadır. Hakim, tevdi mahalli tayini davası için işin esasına girmeden dosya hakkında karar vermektedir.
Tevdi Mahalli Tayininde Ön Şart Olarak PTT Kapıda Ödeme Yolunun Denenmiş Olması Şartı Nedir ?
Bazı mahkemeler, davanın açılabilmesi için öncelikle kiracının PTT yoluyla ödeme yapmasını ön şart olarak kabul etmektedir. Bu durumda ilgili mahkemeler, şayet kiracı tarafından PTT yoluyla ödeme yapma yolunu başvurmadıysa davayı reddedebilmektedir. Bu nedenle kiraya veren ödemeyi kabul etmiyorsa öncelikle herhangi bir PTT şubesine gidip kiraya verenin TC Kimlik Numarası bildirilerek ödemenin havale edilmesi gerekmektedir. Kira borcu ”götürülecek borç” niteliğinde olduğundan PTT’den tüm gönderim masrafları size ait olmak üzere “konutta teslim” olarak kiralayanın adresine ödemeyi gönderebilirsiniz.Bu gönderim de alıcı tarafından alınmadıysa (veya iade olduysa) zaman kaybetmeden tevdii mahalli tayini için başvurmanız yeterli, tevdii mahalli işlemleri devam ederken yatırılamayan parada elbette siz sorumlu tutulamazsınız. Siz bu işlemlere devam ederken esasında alacaklı temerrüde düşmüş olduğu için alacaklının size ihtar çekmesi, icra takibi yapması vs. sizin açınızdan temerrüt oluşturmayacaktır.
Kira Bedeli Tevdi Mahalli Yargıtay Kararı (Emsal Kararlar):
(…) Takibe konu kira parasının tamamı 16.04.2015 tarihinde tevdi mahalli tayin kararında bildirilen banka hesabına ödenmiştir. Takibe konu kiraların ödendiği gerekçesi ile itirazın kaldırılması davasının reddine karar verilmiş olması, asıl alacak yönünden doğru ise de, alacağın ferileri yönünden verilen ret kararı yerinde değildir. Buna göre 16.04.2015 tarihli ödeme, takipten sonra davadan önce yapılmakla icra takibinin ferileri yönünden itirazın kaldırılmasına karar verilmesi gerekir. Mahkemece, takip tarihinden sonra yapılan ödeme nazara alınarak icra takibinin ferileri yönünden itirazın kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davanın tümden reddine karar verilmesi doğru değildir (…)
SEKİZİNCİ HUKUK DAİRESİ Esas: 2017/12397 Karar: 2017/9996
(…) Anahtarın kiralayana teslimi, hukuki işlemin içerisinde yer alan bir maddi vakıa olmakla birlikte, sözleşmenin feshine yönelik bir hukuki sonuç doğurduğundan, bunun ne şekilde ispat edileceği hususu, yıllık kira bedelinin tutarı esas alınmak suretiyle, dava tarihinde yürürlükte bulunan 1086 sayılı HUMK’nun 288.maddesi (1.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK’nın 200 ve 201.maddeleri) çerçevesinde değerlendirilmelidir. Eş söyleyişle, yıllık kira bedelinin tutarı senetle ispat sınırının üzerindeyse ve kiralayanın açık muvafakati yoksa bu yön kiracı tarafından ancak yazılı delille ispatlanabilir; tanık dinlenemez.
Kiralayan anahtarı almaktan kaçınırsa, kiracının yapması gereken, mahkemeden bu yolda tevdi mahalli tayinini isteyip, tayin edilecek yere anahtarı teslim etmek ve durumu kiralayana bildirmektir. Kiracının kiralananı iade borcu, ancak bu şekilde, durumun kiralayana bildirildiği tarihte son bulur. Aksi takdirde, kiracının, kira parasını ödemek de dahil olmak üzere, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri devam eder.(…) ALTINCI HUKUK DAİRESİ Esas: 2015/4943 Karar : 2015/7513 Tarih: 22.09.2015
(…) davalının eşi Arif Yücel tarafından ihtar konusu kira bedeli davacıya konutta ödenmek üzere gönderilmiş ise de Arif Yücel akit dışı kişi olup bu ödemenin yasal bir ödeme olarak kabulü mümkün değildir. Davalı tevdi mahalli tayin ettirerek yeniden kendi adına 16.6.2000 günü ihtarla istenilen kira bedelini tevdi mahalline ödemiş ise de bu ödeme ihtarın tebliğinden itibaren yasal 30 günlük süre geçtikten sonra yapılmıştır. Bu itibarla her iki durumda da temerrüt olgusu gerçekleşmiş bulunduğundan kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken bundan zuhul olunarak davanın reddine karar verilmesi hatalı olmuştur. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.(…) ALTINCI HUKUK DAİRESİ Esas: 2000/10370Karar: 2000/10553Tarih: 12.12.2000
(…) Temmuz ay kirasını 28.7.2000, Ağustos ayı kirasını ise 3.8.2000 tarihinde tevdi mahalli olarak tayin edilen bankaya yatırıldığını , bu durumda davalı tarafından icra takibinden önce mahkemece tayin edilen tevdi mahalline icra bedelleri yattığına göre davalının temerrüdünden bahsedilemez. Bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olmuştur.(…)
(6HD) Esas: 2001/4982, Karar: 2001/5147, Tarih: 18.06.2001
(…) tarafından … Noterliğinin 12/03/2012 tarih ve 1576 yevmiye nolu ihtarname ile kira bedellerinin … Şubesindeki hesaba yatırılmasını istediğini bu nedenle müvekkilinin kira bedellerini yatırabileceği bir ödeme yeri belirlenmesini, son kira sözleşmesine göre kira bedeli yatırdığı hesabın bulunduğu … Şubesi nezdinde veya …’da uygun görülecek bir banka hesabının tevdi yeri olarak belirlenmesini istemiştir.
Uyuşmazlık HMK 362/ç maddesinde yazılı çekişmesiz yargı işlerinden kaynaklanan tevdi yeri tayini istemine ilişkin olması nedeni ile kararın temyiz kabiliyeti yoktur.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle talep eden vekilinin temyiz isteminin REDDİNE (…)(6HD) Esas: 2012/18768, Karar: 2013/110, Tarih: 14.01.2013
(…) Ancak davalı tarafından sonradan sunulan ödeme dekontlarının … aracılığıyla yapıldığı ve tevdi mahalli tayinininden sonraki dönemi kapsadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, …. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2009/160 D. iş sayılı dosyası ve bu dosyada tevdi mahalli olarak belirlenen … kayıtları getirtilerek, davalı tarafından dosyaya ibraz edilen ödeme dekontlarının tevdi mahalline yapılan ödemeler olup olmadığı ve mükerrer olarak hesaplanıp hesaplanmadığı karşılaştırılması yapılacak şekilde rapor alınarak, davacının kira alacağı olup olmadığı belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yetersiz bilirkişi raporuna göre eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır (…) (6HD) Esas: 2016/2368, Karar: 2016/4857, Tarih: 21.06.2016
(…) Davacı tevdi mahalli tayini kararının davalı kiralayana tebliğ edildiği tarihe kadarki kira bedellerinden sorumludur. Bozma sonrası yapılan araştırmada tevdi mahalli tayini kararının kiraya verene 17.06.2009 tarihinde tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Mahkemece bu tarihe kadar olan kira alacağının hesaplanarak karar verilmesi doğru ise de; hükmün gerekçesinde de belirtildiği gibi mahkemece hesap hatası yapılmış olduğu, kısa karar değiştirilemeyeceğinden gerekçeli kararda da aynı miktara hükmedildiği anlaşılmıştır.
O halde mahkemece; 17.06.2009 tarihine kadar ödenmesi gereken kira alacağı hesaplanarak, fazla ödenen miktarın iadesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hesap hatası yapılarak karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir(…).(3HD) Esas: 2017/8840, Karar: 2018/4241, Tarih: 19.04.2018
(…) Davalı, yargılama sırasında bir yıllık kira bedelinin 2.918.000.000TL’lık kısmını, tevdi mahalli tayin ettirerek bu hesaba yatırdığını savunmuşsa da mahkemece davalının bu savunması üzerinde durulmamış, gerekli inceleme yapılmamıştır.
Antalya 3.Sulh Hukuk Mahkemesinin 003/91-61 D.iş sayılı dosyası ile Antalya Vakıflar Bankası Merkez Şubesi tevdi mahalli olarak tayin edildiğine göre, anılan miktarın davalı savunmasında olduğu gibi davacının adına açılan banka hesabına yatırılıp yatırılmadığı ilgili banka şubesinden sorularak ödemenin yapılmamış olması halinde şimdiki gibi, ödemenin yapılmış olması halinde ise, bunun bir yıllık kira bedelinden mahsubu suretiyle hüküm kurulması gerekirken mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir(…) (13HD) Esas: 2004/14880, Karar: 2004/16009, Tarih: 08.11.2004
(…) Her ne kadar mahkemece feshin gerçekleştiği tarih dikkate alınarak kira bedelinin iadesine karar verilmişse de, feshin gerçekleştiği tarihte kiralanan tahliye edilmemiştir. Tahliye tarihini ispat kiracıya aittir. Kiracı kiralananı ihtarla 06.10.2011 tarihinde feshettiğini bildirmişse de, kiralananın anahtarını tevdi mahalli vasıtasıyla teslim ettiğini beyan etmiştir.
Dosya kapsamında tevdi mahalli kararının tebliğine ilişkin belge dosyada bulunmamaktadır. Bu nedenle mahkemece tevdi mahalli kararının kiralayanlara tebliğ tarihi araştırılarak, kiracıyı tevdi mahalli kararının tebliğ tarihine kadar süre için kiralardan sorumlu tutup bu tarihten sonraki kiraların davacıya iadesi gerekirken 06.10.2011 tarihinden sonraki kira bedelinin iadesi bozmayı gerektirmiştir.(…) (6HD) Esas: 2013/10911, Karar: 2014/3338, Tarih: 19.03.2014
Tevdi Mahalli Tayini Hakkında Örnek Dava Dilekçesi
TC
BURSA
NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
…/…. /2025
DAVACI :
DAVALI :
KONU: Tevdi mahalli tayini istemimizden ibarettir .
AÇIKLAMALAR :
Davalı ile arasında ………………… adresinde bulunan taşınmazla ilgili …………… başlangıç tarihli yıllık …………… TL bedeli kira sözleşmesine akdedilmiştir. (EK-1 : Kira Sözleşmesi)
Kira değişimi ona göre yıl Tefe Tüfe baz bazlı kira artış oranı belirlenecek ve kira artışı %10’dan aşağı olmayacak. Bu doğrultuda yeni yıla ait kira bedelleri belirtilen oranda davalının banka hesabına gönderilmiş, lakin yaşananm para tarafıma iade edilmiştir. Ekte ilgili dekontları sunmaktayım. (EK-2 : Dekontlar) Davalıya kira bedeli tekrar gönderilmiş ancak yine para tarafıma iade edilmiştir. Bununla ilgili dekontları da sunmaktayım. (EK-3 : Dekontlar)
Tarafımca ödemeler kira sözleşmesinde belirtilen ve davalıya ait olan IBAN’a yatırılmış ise sürekli olarak bedelin tarafıma iade edilir. Davalının teminatı bozulur. Bu nedenle davalı ödemeyi almaktan uzaklaşa olup bu başvuruyu yapmak zarureti hasıl olmuştur.
Türk Borçlar Kanunu’nun 107. maddesinde tevdi mahalli tahsisi için “Alacaklının temerrüde düşmesi durumunda, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim hepsini tevdi ederek borçlarından kurtulabilir. Tevdi yerini, eğer yerindeyse hakim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hakim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir.” ifadesi yer almaktadır.
Davalının kasıtlı ve kasıtlı olarak ödemeyi kabul edilmediği açık olup “tevdi mahalli tahsisi” talebimizin kabulüne karar sözleşmeni Sayın Mahkemenizden asaleten talep ederim.
HUKUKİ NEDENLER : HMK. , TBK. , Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri.
HUKUKİ DELİLLER: Kira Sözleşmesi, Kira Ödemelerine ait Dekontlar, İade Dekontları, Tanık, Telefon Kayıtları ve her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEM: Açıklanan parametreler;
1-Davanın KABULÜNE,
2-Kira bedelinin yatırılacağı tevdi mahalli tahsisi hakkında KARAR VERİLMESİNE,
3-Kötüniyetli olarak işbu davanın açıklanmasına sebebiyet vermek için yargılama gideri ve olası vekalet giderlerinin masraflarının davalı üzerinde BİRAKILMASINA,
Karar kararını Sayın Mahkemenizden talep ederim.
Davacı(Kiracı)