Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma
Makale İçeriğimiz
EVLİLİK YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA BAŞVURUSU
Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmamaktadır. Ancak, bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilmektedir. Başvuru sahiplerinde aşağıdaki şartlar aranmaktadır.
-
- Evliliğin Türkiye’de nüfus kütüklerine tescil edilmiş olması,
-
- Mücbir sebepler dışında fiilen bir arada yaşanıyor olması,
(Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde, yukarıdaki fiilen bir arada yaşama maddesinde kayıtlı şart aranmaz)
Üç yılın bitiminde Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılmasında yurt dışından yapılan başvurularda, yabancı kişi ile Türk eşi ayrı ayrı ve birlikte, evliliğin gerçek ya da Türk vatandaşlığını kazanmak amacıyla yapılmış sahte bir evlilik olup olmadığının tespiti için başvurulan makam tarafından mülakata tabi tutulmaktadır.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için yapılan başvurularda, eşlerin evlilik birliği ile bağdaşmayacak faaliyette bulunup bulunmadıkları hususu yetkili makamlar tarafından değerlendirilir. Bu kapsamda, boşanma sebebi olarak değerlendirilen fuhuş, fuhşa aracılık, açık ilişkiler gibi durumların evlilik sürerken söz konusu olması halinde, vatandaşlık başvurusu reddedilir.
Şahsen başvuru gereklidir.
-
- Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca, Türk vatandaşlarıyla evli yabancı uyrukluların Türk vatandaşlığını almak üzere başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır
-
- Son 3 yıldır bir Türk vatandaşı ile evli olması ve bu evliliğin devam ediyor olması,
-
- Evliliğin Türkiye’de nüfus kütüklerine tescil edilmiş olması,
-
- Mücbir sebepler dışında fiilen bir arada yaşanıyor olması,
-
- Türkçe’yi en az kendini ifade edecek kadar konuşabilmek ve söyleneni anlamak (bunun tespiti için Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesinebizzat gelinmesi gerekmektedir), Başvuruda bulunan kişiyle yeterli düzeyde Türkçe bildiğinin tespiti amacıyla Büyükelçiliğimiz Konsosluk Şubemiz tarafından kendi ve eşi ile ayrı mülakat yapılmaktadır.
-
- Kamu düzeni, milli güvenlik ve genel ahlak açısından sakıncalı bir durum taşımamak şartları aranır.
-
- Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına alınma başvurusu için talep edilen belgelerin onaylı örneklerinin ve Türkçe tercümelerinin Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
-
- Başvuru belgeleri gerekli inceleme yapılmasını müteakip işlemlerin başlatılması için İçişleri Bakanlığı’na iletilmektedir.
GEREKLİ BELGELER
-
- Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
-
- Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi
-
- Yerleşim yeri Türkiye’de bulunuyorsa en son tarihli ikamet tezkeresi,
-
- Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa örneği,
-
- İbraz edilen kimlik belgelerinde başvuru sahibinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, bu eksikliğin giderilmesine yönelik ülkesi yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 ncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine yönelik imzalı beyanı,
-
- Ana veya babanın velayetinde bulunan ve kendisi ile birlikte Türk vatandaşlığını kazanması istenen çocuk var ise yurtiçinde noterde veya yetkili memur huzurunda, yurtdışında ise dış temsilcilik ya da ülkesi yetkili makamlarınca düzenlenmiş diğer ebeveynin muvafakatını gösteren belge veya usulüne göre onaylanmış noter tasdikli Türkçe tercümesi,
-
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz.
-
- İkamet ettiğiniz yerin makamlarından alınacak iyi hal kağıdı veya adli sicil belgesi ve yeminli tercümana yaptırılacak Türkçe tercümesi,
-
- Yabancı eşinizin son 6 ay içinde ön cepheden çekilmiş ve arkasına ad ve soyad yazılmış 8 adet renkli vesikalık fotoğrafı (Fotoğrafların hepsinin aynı olması gerekmektedir. Bilgisayarla çoğaltılan fotoğraflar kabul edilmemektedir.)
-
- Türk vatandaşı olan eşin son 6 ay içinde ön cepheden çekilmiş ve arkasına ad ve soyad yazılmış 4 adet renkli vesikalık fotoğrafı, (Fotoğrafların hepsinin aynı olması gerekmektedir. Bilgisayarla çoğaltılan fotoğraflar kabul edilmemektedir.),
-
- Yabancı eşinizi tanıyan 2 Türk vatandaşından alınacak referans mektupları (Bu şahısların nüfus cüzdanı fotokopileri, açık ev adresleri ve telefon numaraları mektuplarla beraber getirilecektir)
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanmanın Şartları Nelerdir ?
1. Evliliğin En Az 3 Yıl Sürmesi
2. Aile Birliği İçinde Yaşama
3. Evlilik Birliği ile Bağdaşmayacak Bir Faaliyette Bulunmama
4. Millî Güvenlik ve Kamu Düzeni Bakımından Engel Teşkil Edecek Bir Hali Bulunmama
Evlilikle Türk Vatandaşlığı Usul ile Esasları
5901 sayılı vatandaşlık kanun uygulanışına ilişkin yönetmelikte, başvurunun sonrasında müracaat makamları tarafından başvurunun işleme alınması ila vatandaşlığın kazanılması ile ilgili usullerden ve esaslardan bahsedilmekte. Bu kanunda 16 numaralı maddede sayılan şartları taşıyan kimseler, evlenme yöntemi ile Türk vatandaşlığı başvurusu yapma hakkı kazanabilmekte. Başvuruda bulunan yabancı uyruğa sahip kişi hakkında başvuru makamları tarafından inceleme yapılıyor. Bu incelemenin tamamlanması ardından aşağıdaki sonuçlar görülmüş ise kişinin başvurusu kabul edilmiyor ve kendisine konuyla ilgili gerekli bilgi veriliyor:
- Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile en az üç seneden beri evli olmadığı anlaşılır ise başvuru kabul edilmemekte.
- Başvuruya ilişkin evliliğin boşanma ya da vatandaşlık müracaatı tarihi öncesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eşin ölümü gibi bir neden ila son bulduğu anlaşılır ise başvuru kabul edilmemekte.
- Başvuru sahibi yabancının herhangi bir suçtan dolayı yargı sürecinde olduğu veya hükümlü ya da tutuklu durumda olduğu anlaşılır ise başvuru kabul edilmemekte.
- Yukarıda detaylı bir biçimde belirttiğimiz, yönetmelikte 26 numaralı madde uyarınca istenmekte olan Türk vatandaşlığı başvurusu belgelerini ibraz edemediği anlaşılan kişilerin de yine başvurusu kabul edilmemektedir.
Yurt İçinden Başvuru Koşulları
Türk vatandaşlığı başvurusu yapacak olan ve yerleşim yeri Türkiye olan kişiler hakkında yapılacak işlemlerde bazı usul ve esaslar bulunmakta. Başvuru için gerekli şartları taşıdığı anlaşılan yabancı uyruğa sahip kişi hakkında bir başvuru dosyası düzenlenir ve emniyet müdürlüğünden yabancı kişi hakkında soruşturma yapması istenir. Emniyet müdürlüğü, bu soruşturmada aşağıdaki hususları araştırmaktadır:
- Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişi ve Türk vatandaşı eşinin aile birliği içinde yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmektedir.
- Başvuru sahibinin evlilik birliği ile bağdaşmayan eylemlerde bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Örnek olarak fuhuş yapmak ve fuhuşa aracılık etmek vb. gibi davranışların olup olmadığı incelenir. İnceleme sonrası bununla ilgili görüşler dosyada belirtilir.
- Başvuru sahibi kişinin, Türk vatandaşlığı kazanmasında ülkenin güvenliği ve kamu düzeni bakımlarından engel teşkil edecek bir hususun bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
Bu yukarıdaki durumlar araştırılır ve oluşan kanaat olumlu veyahut olumsuz şekilde, soruşturma formuna detaylıca, açık şekilde yazılır. Bu soruşturma formuna, yapılan soruşturmaya ilişkin tutulan tutanaklar da eklenmektedir. Soruşturması emniyet müdürlüğü yetkilileri tarafından tamamlanan başvuru sahibi yabancının dosyası il müdürlüğüne iade edilir. Bunun sonrasında ise dosya, gerekli diğer inceleme ve araştırmalar yapılmak üzere il müdürlüğü tarafınca komisyon birimine gönderiliyor. Türk vatandaşlığının evlilik ile kazanılmasında komisyon tarafından tamamlanacak olan işlemler ve uygulanacak esaslar ise aşağıdaki gibidir:
- Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişi ve eşi, komisyon tarafından hem ayrı ayrı hem de birlikte mülakata tabi tutulurlar. Bu mülakat suretiyle evliliğin gerçek bir evlilik veyahut yabancının Türk vatandaşlığını kazanması amacıyla yapılmış sahte bir evlilik olup olmadığı araştırılıyor.
- Mülakatın sonucunda oluşan kanaatler, evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin mülakatın formuna yazılır. İl müdürlüğünce kişinin dosyası, son kararın alınması için Bakanlığa gönderilir.
Yurt Dışından Başvuru Koşulları
Türk vatandaşlı kazanmak isteyen ve söz konusu başvuru için tüm gerekli şartları taşıyan yabancı uyruklu kişi adına yukarıda detaylı bir şekilde belirtmiş olduğumuz dokümanlardan oluşan bir dosya düzenlenir. Yurt dışından yapılacak olan başvurulardaki gerekli evraklar Türkiye’den yapılacak bir başvuruya göre farklılık gösterebilmekte. Bu durum, kişilerin ikamet ettiği ülkeden ülkeye değiştiğinden ötürü sayfamızda tüm ülkeler için geçerli bir gerekli evrak listesi sunmamız mümkün değil, ancak Euroasia uzmanları size detaylı evrak listesinin ulaştırılması konusunda en iyi şekilde yardımcı olacaktır.
Başvuru sonrası, konsolosluk işlemlerinden sorumlu olan muavin konsolos ya da kendisinden üst bir yetkili tarafından yabancı uyruğa sahip kişi ve eşi hem ayrı ayrı hem birlikte, evliliklerinin gerçek bir evlilik ya da Türk vatandaşlığının kazanımı için yapılmış göstermelik bir evlilik olup olmadığın tespiti için mülakata tabi tutulur. Bu mülakatın sonucunda oluşan kanaat, olumlu veyahut olumsuz şekilde, detaylı ve açıkça evlenme ile Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancının mülakat formuna yazılır. Yabancı kişinin ya da kişilerin bulunduğu devletin kanunları eğer izin veriyor ise ek olarak sabıka kaydı da istenir ve yabancının Türk vatandaşı eşi ile evlilik kayıtlarının o devletin resmi makamlarda bulunup bulunmadığı konusu araştırılır. Sonuçta elde edilen bilgilerle belgeler kişinin dosyasına eklenir ve son karar alınması üzere Bakanlığa gönderilir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlık Harcı
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına başvuru sırasında, başvuru sahibinin ödemesi gereken bir vatandaşlık harcı bulunmaktadır. Bu harç, başvuruyu yaparken Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tutara göre ödenir.
2024 yılı itibarıyla, evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu için belirli bir başvuru ücreti vardır, ancak bu ücret yıllık olarak değişebilir. Ücretin tam tutarını öğrenmek için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya İçişleri Bakanlığı resmi web sitesinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu 2025 için belirli bir başvuru ücreti vardır, ancak bu ücret yıllık olarak değişebilir. Ücretin tam tutarını öğrenmek için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya İçişleri Bakanlığı resmi web sitesinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ödeme, genellikle ziraat bankası veya belirlenen banka şubelerine yapılır ve başvuruyla birlikte ödeme dekontu da teslim edilmelidir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Alınır?
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Konusunda S.S.S
Boşanma Durumunda Türk Vatandaşlığı Biter mi?
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olan kişi, herhangi bir sebepten dolayı Türk eşinden boşanmak isterse vatandaşlığı devam eder. Evliliğinin sonlanması vatandaşlığını etkilemez.
Yabancı Eş Türkiye’de İkamet Etmek Zorunda mı?
Yabancı eşin Türk vatandaşlığı kazanabilmesi için Türkiye’de ikamet etme zorunluluğu yoktur. Evlilik Türkiye dışında istenilen bir yerde de sürdürülebilir ve 3 yılın dolması sonrasında Türk vatandaşlığı için başvuru yapılabilir.
Sonradan Türk Vatandaşı Olan Birinin Yabancı Eşi, Türk Vatandaşlığı Almak için Başvuru Yapabilir mi?
Evet. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancının eşi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanmış ise evlilikte geçen sürenin hesaplanmasında Türk vatandaşlığını kazanma tarihi esas alınır.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Geçici koruma kapsamındaki (GKK) Suriyeli sığınmacıların bir Türk vatandaşı ile evlenme yoluyla vatandaşlık kazanması konusunda açık bir hüküm bulunmamaktadır. Türk vatandaşı ile evli olan GKK’daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.